Νίκος Λυμπερόπουλος
Νίκος Λυμπερόπουλος – (2003/2008 και 2010/2012)
Ελάχιστοι είναι οι ποδοσφαιριστές που κατάφεραν στην καριέρα τους να υπεραγαπηθούν και να γίνουν ηγέτες σε δύο μεγάλες ομάδες του κέντρου, έχοντας μετά το τέλος της καριέρας τους την εκτίμηση των φίλων και των δύο πλευρών. ‘Ενας από αυτούς (ίσως μάλιστα ο μοναδικός σε τέτοιο βαθμό εκτίμησης) ήταν ο Νίκος Λυμπερόπουλος που αγαπήθηκε τόσο (αρχικά) από τους φίλους του Παναθηναικού, όσο (στην συνέχεια) κι από αυτούς της ΑΕΚ. Μάλιστα η “Ένωση” έδειξε να είναι η ομάδα με την οποία μάλλον συνδέθηκε τελικά περισσότερο στην μεγάλη του καριέρα. Ο Νίκος Λυμπερόπουλος αποτέλεσε σαφώς έναν από τους ποιοτικότερους Έλληνες επιθετικούς στην ιστορία του ποδοσφαίρου μας.
Ο ύψους 1,87 έλληνας “κυνηγός” γεννήθηκε στα Φιλιατρά στις 4 Αυγούστου 1975 κι έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στην Εράνη Φιλιατρών, πριν πάρει μεταγραφή για την Καλαμάτα με τα χρώματα της οποίας αγωνίστηκε και στην Α’ Εθνική. Έδειξε γρήγορα το σπάνιο ταλέντο του, αγωνίστηκε στις εθνικές ομάδες νέων κι ελπίδων και κίνησε το ενδιαφέρον των ομάδων του κέντρου. Τελικά ο Παναθηναικός τον έκανε δικό του το 1996 (κι ενώ η ΑΕΚ είχε βρεθεί πολύ κοντά στην απόκτησή του ενώ και ο Ολυμπιακός ενδιαφερόταν έντονα).
Κατά τις πρώτες του 2 σεζόν στον Παναθηναικό δεν κατάφερε να πιάσει την πολύ μεγάλη απόδοση, αλλά στην συνέχεια σταδιακά βελτιώθηκε πολύ κι έγινε τελικά ένας εκ των βασικών ηγετών των “πρασίνων”, συνθέτοντας ένα καταπληκτικό αγωνιστικό “δίδυμο” με τον Κριστόφ Βαζέχα. Κατά την σεζόν 1999/2000 πετυχαίνει 23 γκολ σε 26 αγώνες πρωταθλήματος κι ανακηρύσσεται από τους συμπαίκτες του στο πρωτάθλημα ως ο καλύτερος Έλληνας ποδοσφαιριστής της χρονιάς. Ως “ανταμοιβή” ανανεώνεται το συμβόλαιό του και ο Λυμπερόπουλος γίνεται πλέον ένας από τους πιο ακριβοπληρωμένους Έλληνες ποδοσφαιριστές. Κατά την περίοδο 2000/2001 κάνει ένα απίστευτο παιχνίδι για το Champions League εναντίον της Γιουβέντους (Παναθηναικός-Γιουβέντους 3-1) και γενικά συνεχίζει σε πολύ υψηλά επίπεδα απόδοσης. Εξακολουθεί πάντως να παραμένει “άτιτλος” κάτι που αποτελούσε το μεγάλο του παράπονο. Κατά την σεζόν 2002/2003 αναδεικνύεται πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος, αλλά η ήττα του Παναθηναικού στο ματς στην Ριζούπολη από τον Ολυμπιακό με 3-0 (που δίνει και τον τίτλο στους “ερυθρόλευκους”) εξοργίζει τους διοικούντες των “πρασίνων” και ο Λυμπερόπουλος είναι ένας από τους παίκτες που αποχωρούν από το “τριφύλλι” το καλοκαίρι του 2003.
Η ΑΕΚ έχει εκείνη την περίοδο έντονα οικονομικά προβλήματα, αλλά δεν μπορεί να μείνει αδιάφορη σε μια τέτοια μεταγραφική ευκαιρία. Τελικά με διευκόλυνση του (εξωδιοικητικού τότε) Δημήτρη Μελισσανίδη, αποκτά τον μεγάλο Έλληνα επιθετικό. Ο Λυμπερόπουλος βοηθά άμεσα (σε μια κακή σεζόν της ΑΕΚ) και μάλιστα πετυχαίνει κι ένα σημαντικό γκολ εναντίον της Γκρασχόπερς για τα προκριματικά των ομίλων του Champions League (ΑΕΚ-Γκρασχόπερς 3-1 και πρόκριση της ΑΕΚ).
Το καλοκάιρι του 2004 (με την ανάληψη της προεδρείας του συλλόγου από το Ντέμη Νικολαίδη) είναι μια περίοδος μεγάλων αλλαγών στην ΑΕΚ και πάρα πολλοί ποιοτικοί παίκτες αποχωρούν από το ρόστερ. Ο Νίκος Λυμπερόπουλος και ο Κώστας Κατσουράνης αποφασίζουν όμως να μείνουν και γρήγορα γίνονται οι βασικοί ηγέτες αυτής της ομάδας. Βοηθούν και οι δύο πολύ την ΑΕΚ να σταθεί στα πόδια της και μάλιστα να διεκδικήσει το πρωτάθλημα μέχρι τέλους, αλλά τελικά πρωταθλητής θα στεφτεί ο ΟΣΦΠ. Ο Λυμπερόπουλος πετυχαίνει με μακρινό σουτ ένα απίστευτο γκολ στο Ηράκλειο εναντίον του ΟΦΗ (ΟΦΗ-ΑΕΚ 2-3) στην τελευταία φάση του αγώνα, σε ένα ματς που πολλοί βιάστηκαν να πιστέψουν ότι έδωσε στην ΑΕΚ το πρωτάθλημα. Τελικά μια ήττα στην συνέχεια από τον Ιωνικό στο ΟΑΚΑ στερεί για μια ακόμα φορά τον τίτλο από τον Νίκο Λυμπερόπουλο.
Η σεζόν 2005/2006 είναι επίσης εξαιρετική για τον “Λύμπε”, ο οποίος μάλιστα σκοράρει για δεύτερη σερί σεζόν σε ντέρμπυ εναντίον του Παναθηναικού, και γενικά έχει πολύ καλή απόδοση. Η περίοδος 2006/2007 είναι η καλύτερη στην καριέρα του στην ΑΕΚ. Πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος με 18 γκολ σε 29 αγώνες και ο παίκτης που με δικό του γκολ δίνει την πρώτη νίκη στην ΑΕΚ στον θεσμό του Champions League (ΑΕΚ-Λιλ 1-0). Κατά την περίοδο 2007/2008 η ΑΕΚ κάνει υπέρβαση για τα οικονομικά της δεδομένα στην προσπάθεια να κατακτήσει το πρωτάθλημα, ο Λυμπερόπουλος πείθεται να παραμείνει στην ομάδα παρότι πλέον οι “σειρήνες” για μεταγραφή στο εξωτερικό ηχούν πολύ έντονα και ο Λυμπερόπουλος, αγωνιζόμενος σε θέση περιφερειακού επιθετικού κι έχοντας δίπλα του τον Μπλάνκο και πίσω του τον Ριβάλντο, ηγείται της προσπάθειας της ομάδας. Πετυχαίνει ένα φοβερό γκολ (με πολύ δυνατό μακρινό σουτ) εναντιον του ΟΣΦΠ στο ΟΑΚΑ (στην μεγάλη νίκη της ΑΕΚ με 4-0), βάζει συνολικά 13 γκολ για το πρωτάθλημα, αλλά η υπόθεση “Βάλνερ” του στερεί τελικά (και) αυτόν τον τίτλο (που καταλήγει στον ΟΣΦΠ).
Κουρασμένος από το ελληνικό ποδόσφαιρο κι έχοντας προσφέρει στην ΑΕΚ όσα μπορούσε, αποχωρεί το καλοκαίρι του 2008 για την Γερμανία και την Άιντραχτ. Αγωνίζεται εκεί για 2 σεζόν με 50 συμμετοχές και 10 γκολ για το πρωτάθλημα. Έχοντας πάρει μια γερή “ανάσα” επιστρέφει στο ελληνικό ποδόσφαιρο και στην ΑΕΚ (που έχει στην θέση του προέδρου τον Σταύρο Αδαμίδη πλέον) το καλοκαίρι του 2010 κι αφού πείθεται να ηγηθεί μαζί με τον Τραιανό Δελλα της νέας προσπάθειας που γίνεται. Έχει εξαιρετική απόδοση και πάλι (παρότι πλέον στα 33 του χρόνια) και επιτέλους έρχεται η ώρα να κατακτήσει έναν τίτλο. Είναι το κύπελλο της περιόδου 2010/2011 στην κατάκτηση του οποίου ο “Λύμπε” έχει πολυ μεγάλη συμμετοχή, αφού έχει πολύ καλή απόδοση κατά την διάρκεια της διοργάνωσης και μάλιστα σκοράρει 2 φορές εναντίον του Παναθηναικού στα προημιτελικά (ΠΑΟ-ΑΕΚ 0-2) και 1 φορά εναντίον του Ατρομήτου στον τελικό του ΟΑΚΑ (ΑΕΚ-Ατρόμητος 3-0). Ο Νίκος Λυμπερόπουλος συνέχισε για άλλη μια χρονιά στην ΑΕΚ κι έκλεισε την καριέρα του με τα κιτρινόμαυρα το καλοκαίρι του 2012, έχοντας χαράξει για πάντα το όνομά του στις καρδιές των φίλων της ομάδας.
Αγωνιζόμενος άλλοτε ως σέντερ-φορ κι άλλοτε ως περιφερειακός επιθετικός, είχε συνολικά με την “Ένωση” 194 αγώνες πρωταθλήματος με 84 γκολ, βρίσκεται μέχρι σήμερα στην 6η θέση των σκόρερ όλων των εποχών της ΑΕΚ για το πρωτάθλημα, ήταν πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος της περιόδου 2006/2007 (καθώς επίσης και της περιόδου 2002/2003 με την φανέλα του Παναθηναικού), διετέλεσε αρχηγός της ομάδας και αποτέλεσε έναν από τους ηγέτες στην νεότερη ιστορία του “δικεφάλου”. Ήταν παίκτης με πολύ υψηλή τεχνική, ικανότητα να παίζει με πλάτη απέναντι στην αντίπαλη άμυνα και να “σπάει” την μπάλα σε συμπαίκτες, παίκτης με εκπληκτικό μακρυνό σουτ, καλή κάθετη πάσα, αξιόλογος κεφαλοσφαιριστής και κυρίως ποδοσφαιριστής με “ψυχή” και ηγετικά προσόντα, που τα έδινε όλα μέσα στο γήπεδο. Ελάττωμά του από την άλλη μεριά ότι ήταν σχετικά αργός σε ταχύτητα και κίνηση.
Αποτελεί μέχρι σήμερα τον 11ο σκόρερ στην ιστορία του ελληνικού πρωταθλήματος με 167 γκολ (με τα χρώματα της Καλαμάτας, του Παναθηναικού και της ΑΕΚ). Ψηφίστηκε από τους συναδέλφους του ως ο καλύτερος Έλληνας ποδοσφαιριστής του πρωταθλήματος με τα χρώματα του Παναθηναικού για την περίοδο 1999/2000 και με την φανέλα της ΑΕΚ για τις σεζόν 2005/2006 (μαζί με τον Στολτίδη του ΟΣΦΠ) και 2006/2007. Με την εθνική ομάδα έκανε επίσης μεγάλη καριέρα έχοντας 76 συμμετοχές και 13 γκολ (συμμετείχε και στο Euro 2008 σε Αυστρία/Ελβετία).
Μετά το τέλος της καριέρας του ο Νίκος Λυμπερόπουλος έγινε μάνατζερ ποδοσφαιριστών, με μια διακοπή από το καλοκάιρι του 2013 έως το καλοκαίρι του 2014 όταν και διετέλεσε τεχνικός διευθυντής στην ΑΕΚ. Τον Δεκέμβριο του 2016 ανέλαβε την θέση του τεχνικού διευθυντή του Παναθηναικού.
Video: https://www.youtube.com/watch?v=dmTpyyCtTBM, https://m.youtube.com/watch?v=dBCQttro_2I