Περίοδος 1981/82
Πρόεδρος: Ανδρέας Ζαφειρόπουλος
Προπονητές: Χάνς Τιλκόφσκι-Hans Tilkowski (GER) -1η μέχρι 17η αγωνιστική
Ζλάτκο Τσαϊκόφσκι-Zlatko Cajkovski (JUG)-18η μέχρι 34η αγωνιστική
Τερματοφύλακες: Σπύρος Οικονομόπουλος – Νίκος Χρηστίδης – Λάκης Στεργιούδας
Αμυντικοί: Λύσανδρος Γεωργαμλής -Στέλιος Μανωλάς – Παντελής (Λάκης) Νικολάου – Βαγγέλης (Τζώνι) Παραπραστανίτης – Πέτρος Ραβούσης – Γιώργος Ρήγας – Μιχάλης Τζιράκης – Γιάννης Μουσούρης – Παναγιώτης Στυλιανόπουλος – Τάκης Καραγκιοζόπουλος
Μέσοι: Χρήστος Αρδίζογλου – Hristo Bonev – Σπύρος Θώδης – Σταύρος Λέτσας -Ντίνος Μπαλλής – Πέτρος Καραβίτης – Μανώλης Κώττης
Επιθετικοί: Mojas Radonjic – Θωμάς Μαύρος – Γιάννης Δίντσικος – Γιώργος Χατζηιωαννίδης – Βαγγέλης Βλάχος – Αγγελίδης
Ήδη από το ρόστερ της ομάδας έχουν αποχωρήσει οι Μπάγιεβιτς και Βλάντιτς, οι οποίοι επέστρεψαν στη Βελέζ Μοσταρ. Η νέα διοίκηση προχωρά σε ανανέωση του έμψυχου δυναμικού με την προσθήκη των Καραγκιοζόπουλου από τη Βέροια, του ελπιδοφόρου νεαρού σκόρερ της Καστοριάς Γιάννη Δίντσικου, αλλα και του πρώτου σκόρερ της προηγούμενης χρονιάς από τον Άρη, Ντίνου Μπαλλή. Προχωρά επίσης στην απόκτηση του Γιουγκοσλάβου επιθετικού Ράντονιτς ως αντικαταστάτη του Μπάγεβιτς, ενώ φέρνει στην ΑΕΚ τον γνωστό και διεθνή με την εθνική Βουλγαρίας Χρίστο Μπόνεφ, ο οποίος όμως ταλαιπωρείται από τραυματισμούς. Το τιμόνι της τεχνικής ηγεσίας του Δικέφαλου αναλαμβάνει ο γερμανός πρώην διεθνής τερματοφύλακας, Χάνς Τιλκόφσκι.
Το πρωτάθλημα δε ξεκινά καθόλου καλά για την ομάδα, αφού χρειάστηκε να περάσουν 5 μάτς για να πετύχει την πρώτη της νίκη στην κατηγορία (1-0 επί του Πανιωνίου) και στις 10 πρώτες αγωνιστικές κατακτά μονάχα 3 νίκες, στατιστικό που καταγράφεται ως ένα από τα χειρότερα ρεκόρ της ιστορίας της. Το τέλος του πρώτου γύρου του πρωταθλήματος, βρίσκει την ΑΕΚ στην 6η θέση, με συνολικό απολογισμό 7 νίκες, 6 ισοπαλίες και 4 ήττες.
Ο Γερμανός τεχνικός λόγω των κακών αποτελεσμάτων απολύεται με το πέρας του πρώτου γύρου, 2 μέρες μετά την ήττα της ομάδας στην Καστοριά με 2-1. Τη θέση του καταλαμβάνει ένας «παλιός γνώριμος», ο Ζλάτο Τσαικόφσκι, ο οποίος είχε κατακτήσει με την ένωση το ντάμπλ του 1978 και ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στο κοινό. Η ΑΕΚ επανακάμπτει αλλά σε κανένα σημείο δεν καταφέρνει να βρεθεί σε τροχιά τίτλου και διάκρισης.
Τελικά τερματίζει στην 4η θέση του βαθμολογικού πίνακα, 5 βαθμούς πίσω απο τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό, εξασφαλίζοντας τελικά τη συμμετοχή της στην Ευρώπη για την επόμενη χρονιά. Αξιοσημείωτο της σεζον, είναι ότι η ομάδα καταφέρνει να κερδίσει μόνο 1 από τα 8 ντέρμπι της περιόδου με αντιπάλους Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, ΠΑΟΚ και Άρη, αυτό με αντίπαλο τον ΠΑΟ, στην έδρα της με 1-0.
Τον τίτλο του πρωταθλητή κατακτά τελικά ο Ολυμπιακός, ο οποίος έπειτα από ισοβαθμία με τον ΠΑΟ στην πρώτη θέση της βαθμολογίας, τον κερδίζει σε αγώνα μπαράζ στο Βόλο με 2-1.
Πρώτος σκόρερ για την ΑΕΚ τη σεζον 1981-82, ανακηρύσσεται και πάλι ο Θωμάς Μαύρος με 17 γκόλ.
Στα λίγα θετικά της χρονιάς η μετάβαση του νεαρού Στέλιου Μανωλά από τη θέση του δεξιού μπάκ σε αυτή του κεντρικού αμυντικού, θέση στην οποία θα μεσουρανήσει τα επόμενα χρόνια τόσο με τη κιτρινόμαυρη φανέλα όσο και με αυτήν της εθνικής ομάδας.-Στο Κύπελλο Ελλάδος η ΑΕΚ αποκλείει στον πρώτο γύρο τον Πανελευσινιακό νικώντας τον εκτός έδρας με 2-3.
Στο δεύτερο γύρο η ΑΕΚ θα περάσει άνευ αγώνα και έτσι θα κληρωθεί με τον ΠΑΟΚ στον τρίτο γύρο της διοργάνωσης. Για δεύτερη συνεχή χρονιά, η Ένωση θα αποκλειστεί από την ομάδα της Θεσσαλονίκης στο συγκεκριμένο θεσμό.
Στο πρώτο παιχνίδι μετά από ένα καταστροφικό δεύτερο ημίχρονο (όπου θα δεχτεί 4 “φτηνά” γκολ) η ΑΕΚ θα γνωρίσει μια από τις μεγαλύτερες ήττες της στην ιστορία της στο κυπέλλο Ελλάδας με 6-1 (25’ Μαύρος)
Στον επαναληπτικό οι ήδη ελάχιστες πιθανότητες της Ένωσης, εξανεμίζονται με τα 2 γκόλ του αντιπάλου. Τελικό σκορ 2-2 (59’ Νικολάου, 81’ Μαύρος)
Τελικά το κύπελλο για τη σεζόν 1981-82 κατακτά ο Παναθαναϊκός, νικώντας στον τελικό τη Λάρισα με 1-0, στο στάδιο της Νέας Φιλαδέλφειας.
* Η ομάδα δεν αγωνίστηκε στα Ευρωπαϊκά Κύπελλα