Περίοδος 1974/75
Πρόεδρος: Λουκάς Μπάρλος
Προπονητής : Φράντισεκ Φάντρονκ – (Fradisek Fadrhonc) – 1η σεζόν
Τερματοφύλακες : Λάκης Στεργιούδας – Γιώργος Σιδηρόπουλος – Γιώργος Δαδίτσος
Αμυντικοί : Στέφανος Θεοδωρίδης – Πέτρος Ραβούσης – Γιώργος Σκρέκης – Απόστολος Τόσκας – Δημήτρης Στεφανίδης – Λάκης Νικολάου – Βίκτωρας Θεοφιλόπουλος
Μέσοι : Θανάσης Ζαρζόπουλος – Γιώργος Λαβαρίδης – Μίμης Παπαϊωάννου – Διονύσης Τσάμης – Χρήστος Αρδίζογλου – Τίμο Τσανλάϊτερ – Τάκης Τιμοθέου
Επιθετικοί : Βάλτερ Βάγκνερ – Γιώργος Δέδες – Τάσος Κωνσταντίνου – Λάζαρος Παπαδόπουλος – Χόρχε Φανής Φαλέρο – Στέφανος Καρυπίδης – Βαγγέλης Μάκος
Η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα ομαλοποιείται, οι “κυβερνητικοί επίτροποι” αποχωρούν από τα αθλητικά σωματεία και ο Λουκάς Μπάρλος κατόπιν εκλογών παίρνει το 58% και τα ήνια της ΑΕΚ στα χέρια του.
Ο Μπάρλος, Θεσσαλονικιός και υποστηρικτής του Άρη Θεσσαλονίκης, μεγαλοβιομήχανος της εποχής με κύρια ενασχόληση την εμπορία βωξίτη από την περιοχή της Βοιωτίας μα πάνω απ’ όλα μεγάλος “εραστής” του αθλητισμού και ιδιαίτερα του ποδοσφαίρου έμελλε να γίνει ο πρόεδρος- σύμβολο της Ιστορίας της ΑΕΚ. Μιας ΑΕΚ που ο ίδιος αγάπησε παράφορα και της προσέφερε τα πάντα, φτάνοντας στο σημείο να υποθηκεύσει την προσωπική του περιουσία για χάρη της και εν τέλει να καταστραφεί οικονομικά μετά από χρόνια “πληρώνοντας” ακριβά αυτή την αγάπη του.
Οραματίζεται μια μεγάλη ΑΕΚ που θα ξεπεράσει τα Ελληνικά δεδομένα και σύνορα και χωρίς να φεισθεί χρημάτων ξεκινά το “χτίσιμο” της προσλαμβάνοντας για προπονητή τον Φράντισεκ Φάντρονκ, “γκουρού” της εκγύμνασης και της προπονητικής για την εποχή και συνδημιουργό μαζί με τον Ρίνους Μίχελς της “ιπτάμενης” Εθνικής Ολλανδίας των αρχών της δεκαετίας του ’70.
Ο Φάντρονκ που ήταν Τσέχος αλλά είχε διαφύγει στην Ολλανδία ήταν όνομα απλησίαστο για τα Ελληνικά δεδομένα της εποχής. Φέρνει στην ΑΕΚ σειρά από καινοτομίες τόσο στη μορφή των προπονήσεων και την εκγύμναση όσο και στη στελέχωση της. Ο “παππούς”, όπως ήταν το παρατσούκλι του λόγω ηλικίας, δίνει νέα δεδομένα ακόμη και στο αθλητικό υλικό και το ντύσιμο της ομάδας. Η ΑΕΚ γίνεται η πρώτη Ελληνική ομάδα που “ντύνεται” από μεγάλη φίρμα αθλητικών ειδών.
Η μέχρι τότε “βασιλεύουσα” Λατινοαμερικάνικη αγορά παραμερίζεται και οι δύο νομίμως επιτρεπόμενες πια θέσεις ξένων ποδοσφαιριστών καλύπτονται από δύο Γερμανούς, τον επιθετικό Βάλτερ Βάγκνερ που έρχεται από την Αούστρια Βιέννης και τον Τίμο Τσανλάϊτερ από την Μόναχο 1860 που δείχνει για πρώτη φορά στα Ελληνικά γήπεδα τον μετέπειτα απαραίτητο σε όλες τις ομάδες ρόλο του αμυντικού χαφ.
Οι κινήσεις του Λουκά Μπάρλου δεν πάνε πίσω και σε ότι αφορά την εγχώρια ποδοσφαιρική αγορά. Αρχίζει να συγκεντρώνει και να παραδίδει στα χέρια του Φάντρονκ ότι καλύτερο και εντυπωσιακότερο υπάρχει στην Ελληνική αγορά. Ο ταχύτατος εξτρέμ Χρήστος Αρδίζογλου από τον Απόλλωνα Αθηνών, ο δεινός σκόρερ Γιώργος Δέδες μαζί με τον αμυντικό Γιώργο Σκρέκη από τον Πανιώνιο είναι οι πρώτες αφίξεις.
Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά. Η “νέα” ΑΕΚ τερματίζει δεύτερη, δύο μόλις βαθμούς πίσω από τον πρωταθλητή Ολυμπιακό έχοντας σημειώσει 23 νίκες, 9 ισοπαλίες και μόλις 2 ήττες. Είναι χαρακτηριστικό ότι αν και δεύτερη, η ΑΕΚ παρουσιάζει την καλύτερη -μαζί με τον ΠΑΟΚ- επίθεση της σαιζόν με 73 γκολ και την καλύτερη άμυνα με 20 γκολ.
Όλα πια δείχνουν ότι την ομάδα και τον κόσμο της περιμένουν μεγάλες και ιστορικές στιγμές στο άμεσο μέλλον.
* Η αναζωογόνηση της ΑΕΚ στα χέρια των Μπάρλου – Φάντρονκ δείχνει τα σημάδια της και στον θεσμό του Κυπέλλου Ελλάδας. Η ΑΕΚ φτάνει στους 8 της διοργάνωσης αποκλείοντας τον Εθνικό εκτός έδρας με 0-2 και την Καβάλα εντός έδρας με 3-0. Στους “8” θα αποκλειστεί στην Θεσσαλονίκη με ήττα 1-0 από τον Ηρακλή ο οποίος στον ημιτελικό θα εμπλακεί με τον ΠΑΟ σε υπόθεση δωροδοκίας, την γνωστή και σαν “υπόθεση λουλουδιών”. Ο ΠΑΟ θα αθωωθεί με 2-1 από την τριμελή επιτροπή της ΕΠΟ αλλά θα χάσει το Κύπελλο από τον Ολυμπιακό με ήττα 1-0 στον τελικό.
** Η ομάδα δεν αγωνίστηκε στα Κύπελλα Ευρώπης.