Περίοδος 2008-2009
ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2008-09
Πρόεδροι: Θεμιστοκλής Νικολαΐδης – Γεώργιος Κιντής – Νικόλαος Θανόπουλος
Προπονητές: Γιώργος Δώνης 1η Σεζόν (1η έως 10η αγωνιστική) – Ντούσαν Μπάγεβιτς (Dusan Bajevic) (11η αγωνιστική έως τέλος σεζόν)
Τερματοφύλακες: Σεμπάστιαν Σάχα – Γιούργκεν Μάχο – Γιάννης Αραμπατζής
Αμυντικοί: Νίκος Γεωργέας – Γιώργος Αλεξόπουλος – Ζεράλδο Άλβες – Σίλβα Ράμος – Χουάν Φραντσίσκο Γκαρσία Γκαρσία (“Χουανφράν”) – Ντάνιελ Μαιστόροβιτς – Ολιβιέ Ενσιαμπαφούμου – Δημήτρης Κουτρομάνος – Σωτήρης Κυργιάκος
Μέσοι: Βασίλης Πλιάτσικας – Περπαρίμ Χετεμάι – Σάββας Γκέντσογλου – Παντελής Καφές – Παναγιώτης Λαγός – Ταμαντανί Ενσαλίγουα – Παναγιώτης Ταχτσίδης – Νέιθαν Μπέρνς – Ελ Χατζί Ντιούφ – Αγκουστίν Πελετιέρι – Παναγιώτης Ζορμπάς – Άγγελος Μπασινάς – Αντώνης Ρίκκα
Επιθετικοί: Γκουστάβο Μαντούκα – Ίσμαελ Μπλάνκο – Μιχάλης Παυλής – Αρνάλντο Έντι Λόπες Ντα Σίλβα (“Εντίνιο”) – Ράφικ Τζιμπούρ – Νάτσο Σκόκο
Μια περίεργη και εν τέλει αποτυχημένη σεζόν για την ΑΕΚ, η οποία δεν κατόρθωσε να διαχειριστεί τα “απόνερα” της υπόθεσης Βάλνερ, κυρίως στο διοικητικό και κατά συνέπεια οικονμικό επίπεδο. Ο Πρόεδρος Ντέμης Νικολαΐδης, αποφάσισε να θέσει την παραίτησή του στη διάθεση των μετόχων της ΠΑΕ, πλην όμως προχώρησε σε εκ βάθρων αλλαγές και στο ρόστερ και στην τεχνική ηγεσία της ομάδας. Ξόδεψε πολλά χρήματα, αποφάσισε να αλλάξει τις σταθερές σε αποδυτήρια απομακρύνοντας επί της ουσίας Δέλλα, Λυμπερόπουλο και πωλώντας το Σωκράτη Παπασταθόπουλο στην ιταλική Τζένοα. Ακόμη και σήμερα, οι μεταγραφές εκείνης της σεζόν είναι οι ακριβότερες στην ιστορία της ΑΕΚ, με χαρακτηριστικότερη αυτήν του Ράφικ Τζεμπούρ από τον Πανιώνιο με 3.200.000 ευρώ τέλη Αυγούστου και στην εκπνοή της μεταγραφικής περιόδου. Τη θέση των αποχωρήσαντων μεγάλων προσωπικοτήτων, κλήθηκαν να πάρουν οι Κυργιάκος, Μπασινάς, Μαϊστόροβιτς, Σάχα, Πελλετιέρι, Μπερνς, Ζεράλντο Άλβες, Χουάν Φραν, ο προαναφερθείς Τζεμπούρ και τέλος ο Αργεντίνος Ιγνάσιο Μάρτιν Σκόκο, ένας ποδοσφαιριστής που θα αποδειχθεί στο μέλλον ως η ποιοτικότερη μεταγραφική επιλογή του management Νικολαΐδη και χάρμα ιδέσθαι για τους φίλους της ΑΕΚ.
Η πλέον όμως συζητήσιμη (και εκ των αποτελεσμάτων καταστροφική) επιλογή του Ντέμη, ήταν η απόφαση να προσληφθεί ο Γιώργος Δώνης. Ένας προπονητής εργατικός, επιτυχημένος σε περιβάλλοντα και ομάδες μικρότερου βεληνεκούς, αλλά αδύναμος να σταθεί στην τεράστια πίεση της μεγάλης ομάδας και του πρωταθλητισμού. Ο Δώνης προσπαθεί να αλλάξει μεμιάς την αγωνιστική φιλοσοφία της ΑΕΚ που είχε εμφυσήσει ο Σέρρα Φερρέρ, προσπαθεί να εφαρμόσει ένα μη ελκυστικό ποδοσφαιρικό μοντέλο και πολύ νωρίς η ΑΕΚ το πληρώνει: έρχεται ο καταστροφικός αποκλεισμός από την Ομόνοια, ένας αποκλεισμός που θέτει εκ των πραγμάτων την ΑΕΚ εκτός οικονομικών πλάνων, γεγονός που αυξάνει δραματικά την εσωστρέφεια και αναγκάζει επί της ουσίας το Νικολαΐδη να αποχωρήσει νωρίτερα από το κλείσιμο της “πενταετίας του” στον Προεδρικό θώκο, όπως είχε ενημερώσει του μετόχους από την αρχή του καλοκαιριού.
Εν τω μεταξύ, ο Δώνης έχει ξεκινήσει με μια μεγάλη νίκη το Πρωτάθλημα, κερδίζοντας με 2-1 τον “πολυμετοχικό” και συννάμα νεόπλουτο Παναθηναϊκό, η συνέχεια όμως υπήρξε απογοητευτική. Ένα σερί 4 αποτυχημένων αποτελεσμάτων – πάντοτε με τον προκριματικό εναντίον της Ομόνοιας να δεσπόζει – θέτει το Δώνη με το ένα πόδι εκτός ΑΕΚ: ισοπαλία στις καθυστερήσεις με τον Πανιώνιο, ήττα με κάτω τα χέρια στο Καραϊσκάκης, ισοπαλία ασθμαίνοντας με τη Λάρισα στο ΟΑΚΑ και το ακατανόητο 3-3 στη Φυλή με το Θρασύβουλο (ματς στο οποίο η ΑΕΚ προηγήθηκε με 0-3 στο ημίχρονο). Την 8η Αγωνιστική μέσα από βαρύτατες αποδοκιμασίες, η ΑΕΚ κερδίζει με δύο γκολ στις καθυστερήσεις τον Αστέρα Τρίπολης στο ΟΑΚΑ και μετά το τέλος του αγώνα, ο Νικολαΐδης παραιτείται αποδίδοντας εμμέσως τις ευθύνες στον κόσμο της ομάδας!
Το σοκ είναι μεγάλο για όλον τον οργανισμό, ο Δώνης αισθάνεται πλήρως εκτεθειμένος και οι ανασφάλειές του από την παραίτηση του ανθρώπου που τον επέλεξε και τον στήριζε ακόμη και μετά τα αποτυχημένα αποτελέσματα, εμφανίζονται με το χειρότερο τρόπο: έρχεται ακόμη μια ισοπαλία στην Ξάνθη και η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι είναι η εντός έδρας ισοπαλία με τον Πανσερραϊκό στο ΟΑΚΑ. Ο Δώνης παραιτείται στη συνέντευξη τύπου, δήλωση την οποία διαφοροποιεί στη συνέχεια, οι μέτοχοι όμως (οι εναπομείναντες στο management είναι οι Κανελλόπουλος και Κούλης) δεν έχουν την παραμικρή αμφιβολία ότι ο Δώνης πρέπει να απομακρυνθεί και η ομάδα χρειάζεται μια μεγάλη προσωπικότητα που θα αντικαταστήσει και τον άρτι αποχωρήσαντα Ντέμη. Η επιλογή τους είναι δυσνόητη αλλά και καταστροφική για τους ίδιους όπως θα αποδειχθεί στη συνέχεια: προσλαμβάνουν το Ντούσαν Μπάγεβιτς, θέλοντας ουσιαστικά να τον μετατρέψουν σε general manager της ΑΕΚ.
Η ομάδα συνεχίζει στον αυτόματο και ουσιαστικά άπαντες ασχολούνται με το διοικητικό κομμάτι, αφού αποτελεί κοινό μυστικό ότι οι μέτοχοι έχουν έλθει σε βαρύτατη ρήξη μεταξύ τους, ενώ πολλοί δεν ξεχνούν και τους κάκιστους χειρισμούς στην πρόταση (ή κάτι σαν πρόταση) Μελισσανίδη τέλη Μαΐου. Η κίνηση πρόσληψης Μπάγεβιτς αποδίδεται κατά ένα ποσοστό και στην προσπάθεια επαναπροσέγγισης των μετόχων στο Μελισσανίδη, η οποία πράγματι έγινε και τον Ιανουάριο ο Μελισσανίδης τοποθετείται ανανεώνοντας επισήμως το “ραντεβού” με μια πλευρά των μετόχων για το πέρας της αγωνιστικής σεζόν. Όλα αυτά, διότι οι μέτοχοι μετά την οριστική ρήξη μεταξύ τους, αποφασίζουν να τοποθετήσουν το Γιώργο Κιντή στην Προεδρία, ο οποίος άμεσα βάζει στην ΑΕΚ πωλητήριο αντί του ενός ευρώ, αρκεί ο επίδοξος αγοραστής να αναλάβει τα διακανονισμένα χρέη της ομάδας αλλά και το βαρύτατο άνοιγμα των 15 εκατομμυρίων ευρώ από τα αλόγιστα ανοίγματα του καλοκαιριού. Δεν εμφανίζεται κανείς πλην της γραπτής δήλωσης προθέσεως του Μελισσανίδη και η ΑΕΚ συνεχίζει στον αυτόματο με τους εσωτερικούς κλυδωνισμούς να είναι απερίγραπτοι.
Ο Μπάγεβιτς κάνει μια αδιάφορη σεζόν, την οποία την αποδίδει και στην έλλειψη εμπιστοσύνης με την οποία τον περιβάλλουν “οι επιλογές Νικολαΐδη” (ακόμα και τους εργαζόμενους στην ΠΑΕ τους θεωρούσε εχθρικά κείμενους εναντίον του) και ζητά μεγάλες επενδύσεις για να μπορέσει να παρακολουθήσει αγωνιστικά Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό. Ο Κιντής μετά από ενάμιση μήνα ευρισκόμενος σε αδιέξοδο και πρεσβεύοντας εντελώς διαφορετική φιλοσοφία από το Μπάγεβιτς παραιτείται, ο Κανελλόπουλος παραιτείται και παραχωρεί το χαρτοφυλάκιό του στην Ερασιτεχνική (απαγορεύοντας όμως στο σωματείο να διαπραγματευτεί παραχώρηση των μετοχών του), ο Νίκος Κούλης τον ακολουθεί και οι Παππάς-Χατζηιωάννου-Γκούμας αποσύρουν την πρόθεση χρηματοδότησης του νέου (αδιευκρίνιστου) project. Πρόεδρος αναλαμβάνει μετά από έντονο παρασκήνιο, ο εκλεκτός του μεγαλομετόχου τότε Νίκου Νοτιά, Νίκος Θανόπουλος, αδελφός του έτερου “παραμένοντος” μετόχου Νάσου Θανόπουλου. Ουσιαστικά, η ΑΕΚ δε διαλύεται παρότι από την αρχική “ομάδα 2004” παρέμεινε μόνον ένας χρηματοδότης και αυτός λόγω της επένδυσής του στο προπονητικό κέντρο των Σπάτων και των (πολύ) μεγάλων ποσών που έχει ήδη επενδύσει στην ομάδα υπό το management Νικολαΐδη.
Η σεζόν οδεύει προς το κλείσιμό της χωρίς κάτι το ιδιαίτερο, πέρα από την πρόκριση στον τελικό του Κυπέλλου, ο Μπάγεβιτς δεν εξελίσσει τους παίκτες, δεν εκτιμά τις μεταγραφές ΝΙκολαΐδη, δεν λαμβάνει το 100% από κανέναν τους, αντιθέτως δε χάνει την ευκαιρία να τους απαξιώνει στο περιβάλλον του και να ασχολείται περισσότερο με τις διοικητικές ανακατατάξεις παρά με την ομάδα. Δεν αντιδρά ούτε στην απόλυση του νεοπροσληφθέντος Τεχνικού Διευθυντή, Στέλιου Μανωλά, ούτε στους – το λιγότερο – ερασιτεχνικούς χειρισμούς του άπειρου στον κόσμο του ποδοσφαίρου Θανόπουλου. Η ΑΕΚ κλείνει τη σεζόν με πάρα πολλές ισοπαλίες, μη ελκυστικό ποδόσφαιρο και στην τέταρτη θέση πίσω από Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό. Δεν έχει βρει αγωνιστική ταυτότητα, δυσκολεύεται να εκμεταλλευθεί την ποιοτικότερη επιθετική τετράδα μετά από πολλά χρόνια στη γραμμή κρούσης (Μπλάνκο, Σκόκο, Τζεμπούρ, Εντίνιο) και εν τέλει μπαίνει στα play offs μόλις με έναν βαθμό, ξεκινώντας από μειονεκτική θέση.
Κύπελλο
* Οι υποχρεώσεις στο Κύπελλο ξεκινούν το Νοέμβριο με έναν παρ’ολίγο αποκλεισμό από τον Ηλυσιακό του Γιώργου Χατζάρα στο “ουδέτερο” Σταύρος Μαυροθαλασσίτης του Αιγάλεω. Ο Δώνης εξακολουθεί να κάνει δοκιμές το μήνα Νοέμβριο, έναν καταστροφικό μήνα και για τον ίδιο και για την ΑΕΚ, το παιχνίδι λήγει 0-0 και οδηγείται στην παράταση. Σχεδόν άμεσα ο εγωισμός των παικτών βρίσκει το “γκολ-πρόκριση”, ο Τσιτσομήτσος όμως ισοφαρίζει και ο εφιάλτης δείχνει να μην έχει τελειωμό. Τελικά, ένα αγχώδες γκολ του Παντελή Καφέ λυγίζει τον Ηλυσιακό των 10 παικτών και η ΑΕΚ παίρνει την πρόκριση. Τέλη Ιανουαρίου πλέον, Ντούσαν Μπάγεβιτς στον πάγκο και ο επόμενος αντίπαλος είναι η Κέρκυρα στο ΟΑΚΑ: ένα καταπληκτικό γκολ του Νάτσο Σκόκο στο 89ο λεπτό λύνει το γόρδιο δεσμό για μια ΑΕΚ που πίεσε από το 1ο λεπτό, είχε 3 δοκάρια και ένα χαμένο πέναλτυ.
Στον προημιτελικό, αντίπαλος της ΑΕΚ είναι η Ξάνθη, η οποία κερδίζει με 2-1 στα πηγάδια και περιπλέκει την υπόθεση πρόκριση. Ο επαναληπτικός του ΟΑΚΑ είναι και πάλι αγχώδης για την ΑΕΚ, η οποία κατορθώνει να πάρει την πρόκριση στο 81′ χάρις σε μια κεφαλιά του Ίσμαελ Μπλάνκο και να προκριθεί επί της ουσίας στον τελικό, αφού η κλήρωση είχε φέρει τον Πανσερραϊκό απέναντί της. 3-1 στο ΟΑΚΑ ο πρώτος αγώνας και διαδικαστική “αγγαρεία” λευκής ισοπαλίας στις Σέρρες. Ο τελικός είναι γεγονός, έναν τελικό που ολόκληρος ο οργανισμός είχε ανάγκη, ειδικά απέναντι σε έναν μεγάλο αντίπαλο όπως ο Ολυμπιακός. Όλη η ΑΕΚ ζει και αναπνέει για αυτό το παιχνίδι, προετοιμάζεται γι’ αυτό το παιχνίδι και θέλει όσο τίποτε άλλο αυτόν τον τίτλο.
2 Μαΐου του 2009, διεξάγεται κατά πολλούς ο καλύτερος (μαζί με το 3-3 απέναντι στον Παναθηναϊκό) τελικός Κυπέλλου στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Η ΑΕΚ ξεκινά μαγικά, προηγείται με 2-0 στο 8′ χάρις σε δύο όμορφα γκολ του Μπλάνκο, ισοφαρίζεται όμως από τα γκολ του Ντάρμπισιρ και του Ντουντού. Στο 90ο λεπτό μιλάει ο Νάτσο Σκόκο, ο οποίος περνάει όποιον βρίσκει μπροστά του, πλασάρει άψογα το Νικοπολίδη και πανηγυρίζει έξαλλα την προδιαγραφόμενη κατάκτηση του Κυπέλλου. Η ΑΕΚ μεθυσμένη από το θαυμάσιο γκολ του Αργεντινού, δεν διαχειρίζεται σωστά τις καθυστερήσεις και στο 96ο λεπτό δέχεται μια επίπονη ισοφάριση από τον Άγγλο Ντάρμπισιρ, από λάθος εκτίμηση του Ζεράλντο Άλβες…
Το παιχνίδι οδηγείται στην παράταση, όπου η ΑΕΚ δεν συνέρχεται από το σοκ και στο 102′ δέχεται το τέταρτο γκολ από το Λουτσιάνο Γκαλλέτι. Όλα δείχνουν να τελειώνουν, μέχρι να ξαναμιλήσει ο Νάτσο Σκόκο στο 108ο λεπτό, πάλι με ένα σπάνιας ομορφιάς γκολ. Οι δύο ομάδες κατάκοπες (ο Ολυμπιακός ολοκλήρωσε με 9 παίκτες λόγω αποβολών με 2η κίτρινη κάρτα του Γκαλλέτι και του Αβραάμ Παπαδόπουλου στην παράταση, ενώ είχε αποβληθεί και για την ΑΕΚ ο Κυργιάκος) οδηγούνται στη διαδικασία των πέναλτις: ο Σάχα αποκρούει το πέναλτι του Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς και αφού πιο πριν είχε αστοχήσει κι ο Μαϊστόροβιτς και η διαδικασία ξαναξεκινά από την αρχή! Οι ομάδες έχουν εκτελέσει ήδη 32 πέναλτι, το σκορ είναι 15-14 (!) και ο Αγκουστίν Πελλετιέρι αστοχεί. Ο Νικοπολίδης ευστοχεί και ο τελικός ολοκληρώνεται περίπου μιάμισι ώρα μετά τα μεσάνυχτα με μεγάλη πίκρα για την ΑΕΚ και τον Ολυμπιακό Κυπελλούχο.
video: http://www.youtube.com/watch?v=YWm9YhPlE8A
Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
ΚΥΠΕΛΛΟ ΟΥΕΦΑ 2008/09 – Α’ Προκριματικός Γύρος
Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί μετά την κλήρωση με την Ομόνοια, ότι η φιλόδοξη ΑΕΚ δεν θα μπορούσε να ξεπεράσει το εμπόδιο των Κυπρίων. Παραμονές Δεκαπενταύγουστου στην Αθήνα, η Ομόνοια με ένα πολύ τυχερό γκολ του Καφού στο 40ο λεπτό προηγείται και εν τέλει νικά την αγνώριστη και νωχελική ΑΕΚ, η οποία μάλιστα γλυτώνει και από δεύτερο γκολ στις καθυστερήσεις. Η ΑΕΚ στο τελευταίο ματς του Ριβάλντο με τη φανέλλα της, δεν αντιδρά σε κανένα σημείο του αγώνα, δεν μπορεί να παράξει φάσεις και περιορίζεται σε μια ανούσια κατοχή. Εντελώς λάθος προσέγγιση και προετοιμασία του αγώνα από το Γιώργο Δώνη και τους ποδοσφαιριστές του και η αποστολή της ΑΕΚ γίνεται από το πουθενά πάρα πολύ δύσκολη.
14 Αυγούστου 2008, ΑΕΚ – Ομόνοια Λευκωσίας 0-1 / Διαιτητής ο Βέλγος Σέρζ Γκιουμιενί
(40′ Καφού)
ΑΕΚ: Σάχα, Ράμος, Αλεξόπουλος, Μαϊστόροβιτς, Χουάνφραν, Ρίκκα (63΄ Χετεμάι), Καφές, Ριβάλντο (79΄ Λαγός), Σκόκο, Ζορμπάς (46΄ Παυλής), Μπλάνκο
Προπονητής: Γιώργος Δώνης
Ομόνοια: Γεωργαλίδης, Ντικουμάνα, Βένζελ, Πλετς, Ζλόγκαρ, Κασέκε, Ντούρο (77΄ Καϊαφας), Κλέιτον (80΄ Αλωνεύτης), Χαραλάμπους, Χριστοφή (86΄ Οκκάς), Σεμέντο
Προπονητής: Νέντιμ Τούτιτς
video: http://www.youtube.com/watch?v=6HyQE1Sceg8
Η καταστροφή για την ΑΕΚ ολοκληρώθηκε 14 βράδια αργότερα στο ΓΣΠ της Λευκωσίας, όπου η ψυχωμένη και σκληρή Ομόνοια την περιόρισε και πάλι, κατορθώνοντας να πάρει μια ιστορική πρόκριση για το κυπριακό ποδόσφαιρο. Πολύ νωρίς πήρε κεφάλι στο σκορ και παρόλο που ισοφαρίστηκε από το Μπλάνκο δεν έχασε τον έλεγχο του αγώνα, τον οποίο ο προπονητής της προσέγγισε έξυπνα, περιμένοντας την ΑΕΚ και χτυπώντας στην αντεπίθεση. Οι χαφ της ΑΕΚ και ειδικότερα ο Άγγελος Μπασινάς δεν μπόρεσαν να ελέγξουν το τέμπο του αγώνα, αφήνοντας εκτεθειμένη πολλές φορές την (καινούρια μεταξύ άλλων) άμυνα και η πίεση πολύ ψηλά από τους ποδοσφαιριστές του Δώνη, δεν απέδωσε παρά σε ελάχιστα σημεία του αγώνα. Σαν να μην έφτανε αυτό, η ΑΕΚ ανιτμετώπισε και την εχθρική διαιτησία του Γερμανού Κινχόφερ και τελείωσε το παιχνίδι με 9 παίκτες (αποβλήθηκαν οι Σκόκο και Χουάν Φραν) αποδεκατισμένη και αγωνιστικά και ψυχολογικά, αναγκάζοντας το Νικολαΐδη να δηλώσει μετά το τέλος του αγώνα, ότι έζησε τη χειρότερη στιγμή του στην ηγεσία της ομάδας.
28 Αυγούστου 2008, Ομόνοια Λευκωσίας – ΑΕΚ 2-2 / Διαιτητής ο Γερμανός Τόρστεν Κινχόφερ
(Ντούρο 10′, 71′ – Μπλάνκο 16′, Παυλής 89′)
Ομόνοια: Γεωργαλίδης, Ντικουμάνα, Πλετς, Βέντσελτ, Χαραλάμπους, Χριστοφή (66` Οκκάς), Κασέκε, Ζλόγκαρ, Κλέιτον (77` Αλωνεύτης), Ντούρο, Καφού
Προπονητής: Νέντιμ Τούτιτς
ΑΕΚ: Σάχα, Ράμος, Κυργιάκος, Μαϊστόροβιτς, Χουανφράν, Μπασινάς, Ρίκκα (75` Ζορμπάς), Καφές (75` Λαγός), Εντίνιο (79` Παυλής), Μπλάνκο, Σκόκο
Προπονητής: Γιώργος Δώνης
video: http://www.dailymotion.com/video/xro…hens-2-2_sport