Αργύρης Γιαννίκης
Αργύρης Γιαννίκης – (2021/2022)
Γεννήθηκε στις 9 Ιουλίου 1980 στη Νυρεμβέργη από Έλληνες γονείς.
Στα παιδικοεφηβικά του χρόνια θέλησε να ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο και εντάχθηκε στις ακαδημίες της Καρλσρούης. Χωρίς να δείξει κάτι ιδιαίτερο και μετά από πολλούς και συχνούς τραυματισμούς διέκοψε την -έτσι κι αλλιώς ανάξια λόγου- ποδοσφαιρική καριέρα του και αποφάσισε να ασχοληθεί με την προπονητική εγκαταλείποντας και τις σπουδές στα οικονομικά που είχε ξεκινήσει.
Έγινε δεκτός στην φημισμένη Σχολή Προπονητών της Κολωνίας, την καλύτερη -ίσως- σχολή στον τομέα αυτό παγκοσμίως. Εκεί απέκτησε άριστη θεωρητική γνώση γύρω από το ποδόσφαιρο και την προπονητική και εμποτίστηκε με την ιδιαίτερη ποδοσφαιρική φιλοσοφία της συγκεκριμένης σχολής.
Μετά την αποφοίτηση του, από το 2007 έως το 2016, ο Ελληνογερμανός τεχνικός εργάστηκε σε διάφορα πόστα, από προπονητής στην ομάδα νέων μέχρι βοηθός προπονητή στην πρώτη ομάδα, στο κλαμπ της Καρλσρούης.
Το 2016 προσλήφθηκε σαν βοηθός προπονητή στην Ίνγκολσταντ και στις 14 Οκτωβρίου 2017 ανέλαβε για πρώτη φορά πρώτος προπονητής στην Ροτ-Βάις Έσσεν, ομάδα των μικρότερων κατηγοριών της Γερμανίας. Στην σεζόν 2018-19 ήταν προπονητής της ΒΦΡ Άαλεν που αγωνιζόταν στην τρίτη κατηγορία της Γερμανίας.
Στις 8 Ιουνίου 2019, ο ομογενής προπονητής ήρθε στην Ελλάδα για να αναλάβει τον ΠΑΣ Γιάννενα στην Σούπερλιγκ 2, κάνοντας ένα σημαντικό βήμα στη καριέρα του. Πετυχαίνοντας την εύκολη άνοδο της ομάδας των Ιωαννίνων στην πρώτη κατηγορία με ρεκόρ 15 νίκες 4 ισοπαλίες 1 ήττα και 44-11 γκολ, συνέχισε εκεί και την επόμενη χρονιά διατηρώντας την ομάδα στην κατηγορία με ρεκόρ 31 νίκες 14 ισοπαλίες 19 ήττες. Mέχρι τις 19 Μαΐου 2021, όταν μετά το τέλος του αγώνα με τον Απόλλωνα Σμύρνης η ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννενα ανακοίνωσε ότι δεν θα συνεχίσει με τον ίδιο στον πάγκο.
Η επιτυχία του στον πάγκο των Ιωαννίνων, που έκανε πολλούς να τον προσέξουν, εξηγείται εν πολλοίς από το γεγονός ότι διαχειρίστηκε ένα σύνολο από παίκτες κυρίως νέους σε ηλικία και χωρίς έντονη ποδοσφαιρική προσωπικότητα και χαρακτήρα. Ένα περιβάλλον στο οποίο εύκολα μπόρεσε να επιβληθεί και να προτάξει την δική του ποδοσφαιρική ταυτότητα, την εμπλουτισμένη με την «προίκα» του Διπλώματος από την περίφημη Σχολή της Κολωνίας.
Στις 10 Οκτωβρίου 2021 μόλις δύο ημέρες μετά την απομάκρυνση του Βλάνταν Μιλόγεβιτς, ο Αργύρης Γιαννίκης δέχθηκε πρόταση συνεργασίας από την ΠΑΕ ΑΕΚ σαν προσωπική επιλογή του Δημήτρη Μελισσανίδη και των πέριξ αυτού παρά τις ενστάσεις του Τεχνικού Διευθυντή της ομάδας. Στην επιλογή αυτή, πιθανόν να έπαιξε ρόλο και η ήττα της ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ στις 27 Ιανουαρίου 2021 από τον ΠΑΣ Γιάννενα υπό την τεχνική καθοδήγηση του Γιαννίκη. Ένα ματς με σκορ – «μαγική εικόνα» που όμως έδειξε ότι εντυπωσίασε τους ανθρώπους της ΑΕΚ σχετικά με τις ικανότητες του Ελληνογερμανού κόουτς. Ο Γιαννίκης αποδέχθηκε αμέσως την πρόταση και υπέγραψε μονοετές συμβόλαιο με την ΑΕΚ κάνοντας ακόμα ένα πολύ μεγαλύτερο βήμα στη καριέρα του αναλαμβάνοντας μια τοπ-κλας ομάδα. Ο ομογενής τεχνικός βρέθηκε έτσι στο μέσον της σεζόν στον πάγκο μιας ΑΕΚ φορτωμένης ήδη με προβλήματα από το πρόωρο αποκλεισμό από την Ευρώπη και από τον διακαή πόθο του Μιλόγεβιτς να εγκαταλείψει την ομάδα όσο γινόταν πιο γρήγορα.
Κλασσική περίπτωση ανθρώπου «της θεωρίας» και του επί χάρτου σχεδιασμού και έχοντας υπερβολική εκτίμηση στις δυνατότητες του, ανέπτυξε μια σειρά από πολύπλοκες και δυσνόητες θεωρίες σχετικά με την δομή και τον τρόπο παιχνιδιού της ομάδας με «κορωνίδα» το … περιβόητο «Gegenpressing», δηλαδή την γρήγορη μετάβαση από την άμυνα στην επίθεση και το υψηλό πρέσινγκ στο αντίπαλο τρίτο από την αρχή του εκάστοτε αγώνα μέχρι το τέλος του. Μια αγωνιστική φιλοσοφία με «πατέρα» της τον Ραλφ Ράνγκνιγκ που παρουσιάστηκε στο κορυφαίο επίπεδο την τελευταία δεκαετία, κυρίως από τον Γιούργκεν Κλοπ σε Ντόρτμουντ και Λίβερπουλ και τον -συμμαθητή του Γιαννίκη στη Σχολή της Κολωνίας- Γιούλιαν Νάγκελσμαν στη Μπάγερν , κατέληξε κάτι σαν «ανέκδοτο» στην Ελληνική ποδοσφαιρική πραγματικότητα με ευθύνη -κυρίως- του Αργύρη Γιαννίκη και των υπερφίαλων σχεδιασμών του.
Το απορίας άξιον της όλης υπόθεσης είναι ότι ενώ στα μάτια και στο μυαλό των φιλάθλων όλα αυτά φαίνονταν ανέφικτα και εξωπραγματικά, το σύνολο του Τύπου έμοιαζε … εκστασιασμένο από την θεωρητική κατάρτιση του «διπλωματούχου της Κολωνίας» και εκθείαζε συνεχώς τον ομογενή κόουτς προβάλλοντας τον και θωρακίζοντας τον απέναντι στην αρνητικά διακείμενη προς αυτόν «κοινή γνώμη».
Η καριέρα του Γιαννίκη στην Ένωση ξεκίνησε με τρεις συνεχόμενες νίκες αλλά τα πρώτα σύννεφα ήρθαν από την εκτός έδρα ισοπαλία 2-2 στη Ριζούπολη με τον Απόλλωνα Σμύρνης στις 6 Νοεμβρίου 2021, την εντός έδρας ήττα από τον Ολυμπιακό με 2-3 την επόμενη ακριβώς αγωνιστική και την κακή αγωνιστική εικόνα που παρουσίαζε γενικώς η ομάδα. Στην πορεία ο Ελληνογερμανός τεχνικός κέρδισε κάποιον έξτρα χρόνο κάνοντας ξανά ένα σερί οριακά καλών αποτελεσμάτων που διακόπηκε από την εντός έδρα ήττα από τον ΟΦΗ με 1-2 στις 20 Δεκεμβρίου 2021. Σε πείσμα της άπλετης δημοσιογραφικής υποστήριξης που απολάμβανε ο Γιαννίκης, «μουρμούρες» και «παρασκήνιο» που έβγαιναν προς τα έξω έδειχναν ότι είχε χάσει την εκτίμηση και τον όποιο σεβασμό των ποδοσφαιριστών, αδύναμος να επιβληθεί σε παίκτες με ισχυρότερη προσωπικότητα και ανώτερες ποδοσφαιρικές παραστάσεις από τις δικές του.
Κόντρα σε όλα τα παραπάνω και περιέργως οραματιζόμενη … «θαύματα», η ΠΑΕ ΑΕΚ μόλις την επόμενη ημέρα της ήττας από τον ΟΦΗ, στις 21 Δεκέμβριου 2021, πήρε την απόφαση την πρόωρης ανανέωσης του συμβολαίου του μέχρι το 2024 βάσει της αρχικής συμφωνίας, στηρίζοντας τον και πιστεύοντας ότι θα ανατρέψει την κακή εικόνα και προοπτική της ομάδας αλλά και το αρνητικό κλίμα προς το πρόσωπο του. Η συνέχεια δεν δικαίωσε τις ελπίδες και προσδοκίες της Διοίκησης και η απομάκρυνση του ήρθε τελικά μετά από συνεχόμενες ντροπιαστικές ήττες στο Πρωτάθλημα και αποκλεισμό στον Προημιτελικό του Κυπέλλου από τον ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ στις 9 Φεβρουαρίου 2022 με ανατροπή 1-2 στις καθυστερήσεις . Την 1η Μαρτίου 2022 η ΠΑΕ ΑΕΚ ανακοίνωσε την λύση της συνεργασίας με τον Αργύρη Γιαννίκη . Το ρεκόρ του στην ΑΕΚ ήταν 11 νίκες 4 ισοπαλίες και 8 ήττες, μη κερδίζοντας κανένα αγώνα απέναντι στις μεγάλες Ελληνικές ομάδες .
Παρέμεινε για αρκετά μεγάλο διάστημα χωρίς ομάδα μέχρι τον Ιανουάριο του 2024 όταν και προσλήφθηκε στην Μόναχο 1860. Η επιφυλακτικότητα για συνεργασία μαζί του από τις μεγάλες ομάδες έγκειται εμφανώς στην αδυναμία του να διαχειριστεί ομάδες με παίκτες με ισχυρές προσωπικότητες όπως και την πίεση ενός μεγάλου κλαμπ. Μπορεί ο Γιαννίκης να είναι ένας προπονητής με άριστες γνώσεις στη θεωρία του ποδοσφαίρου αλλά η παντελής άγνοια γύρω από την ψυχολογία και το «πραγματικό» ποδόσφαιρο έχουν σαν αποτέλεσμα να «χάνει» τα αποδυτήρια της ομάδας και να είναι ανήμπορος να ανατρέψει οποιαδήποτε δύσκολη κατάσταση στην ομάδα .