Εμίλιο Φουρτάδο
Γεννήθηκε στις 14 Μαρτίου 1983 στο Πράσινο Ακρωτήριο και αγωνίζεται στη θέση του επιθετικού. Ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του καριέρα στην Πορτογαλία και πιο συγκεκριμένα σε κάποια Casa Pia και με τις εμφανίσεις του εκεί κατόρθωσε να πάρει μεταγραφή στη μεγάλη Πόρτο (!). Δεν κατόρθωσε βέβαια να καταγράψει συμμετοχή με την 1η ομάδα των Δρακών και σύντομα παραχωρήθηκε δανεικός σε άσημες ομάδες (Τουριζένσε-Πορτογαλία, Βίχρεν-Βουλγαρία) αλλά το γεγονός παραμένει εντυπωσιακό. Ακολούθησε η μεταγραφή του στην Βουλγαρία και την ΤΣΣΚΑ Σόφιας, ενώ στη συνέχεια επέστρεψε στην Πορτογαλία όπου και αγωνίστηκε για μια 2ετία σε Πάσος Φερέιρα και Λεϊρία.
Το καλοκαίρι του 2009 ήρθε στην Ελλάδα και για τις επόμενες 3 σεζόν αγωνίστηκε στα γήπεδα της Β’ Εθνικής κατά σειρά σε Ιωνικό, ΠΑΣ Γιάννενα, Παναχαϊκή. Η παρουσία του σε Νίκαια και Πάτρα ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένη και συνοδεύτηκε από αρκετά τέρματα. Μάλιστα αναδείχθηκε 1ος σκόρερ της Β’ Εθνικής για τη σεζόν 2011/2012. Η παρουσία του στη Β’ Εθνική άφησε επίσης ως ανάμνηση την προφανή ανικανότητα του να κατανοήσει το θεσμό του fair PLAY, άγραφο κανόνα που παραβίασε τουλάχιστον 2 φορές (σύμφωνα με τον τηλεοπτικό φακό) σε αυτό το χρονικό διάστημα.
Το καλοκαίρι του 2012 η ευρισκόμενη σε τραγική οικονομική, διοικητική και αγωνιστική κατάσταση ΑΕΚ είχε μπροστά της μια σεζόν που προμηνυόταν ιδιαίτερα δύσκολη. Το χαμηλό μπάτζετ, οι αποχωρήσεις των πρωτοκλασάτων ποδοσφαιριστών της ομάδας και οι περιορισμοί στις μεταγραφές εμπείρων και ξένων ποδοσφαιριστών δημιουργούσαν μια κατάσταση που απαιτούσε στοχευμένες κινήσεις από διοίκηση και τεχνικό team ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα. Δυστυχώς η ιστορία έδειξε ότι ΑΕΚ δεν απαρτιζόταν εκείνη την περίοδο από ανθρώπους με την απαραίτητη ικανότητα και φιλοδοξία για να διαχειριστούν με τον βέλτιστο τρόπο τις τύχες της ομάδας και στα προβλήματα προστέθηκε κι ο κάκιστος αγωνιστικός σχεδιασμός. Ίσως κορυφαίο παράδειγμα αυτού αποτελεί ο Φουρτάδο. Με την μεταγραφή βασικού έμπειρου σέντερ φορ να θεωρείται απόλυτη προτεραιότητα, η τότε διοίκηση επέλεξε να απορρίψει τις προτάσεις του τότε τεχνικού διευθυντή Βασίλη Τσιάρτα που αφορούσαν καλούς νεαρούς παίκτες από το εξωτερικό. Ο τότε προπονητής Βαγγέλης Βλάχος δεν ήθελε να φέρει ποδοσφαιριστή από άγνωστες σε αυτόν αγορές. Έτσι η ΑΕΚ κινήθηκε με βάση τις ποδοσφαιρικές γνώσεις του συγκεκριμένου προπονητή, κάτι που είχε ως προφανές αποτέλεσμα να περιοριστεί το εύρος αναζήτησης στις μικρές ελληνικές Κατηγορίες. Τελικά επιλέχτηκε ο φτηνός …μπόμπερ της Β’ Εθνικής Φουρτάδο, επιλογή που απέβη κυριολεκτικά καταστροφική για την ΑΕΚ.
Θεωρητικά η επιλογή θα μπορούσε να αποδειχθεί επιτυχημένη και ο Φουρτάδο να επαναλάβει την πολύ καλή του σεζόν με την Παναχαϊκή. Σεζόν βέβαια σχεδόν μοναδική στην έως τότε καριέρα του. Τα πράγματα δυστυχώς δεν κύλησαν έτσι. Ήδη από την περίοδο της προετοιμασίας εμφανίστηκε ένας ποδοσφαιριστής αγνώριστος, με πολλά περιττά κιλά και άθλια φυσική κατάσταση. Ήταν τόσο κακή η εικόνα του μέσα στο γήπεδο που η ΑΕΚ εσπευσμένα προχώρησε στην απόκτηση του Νίκου Κατσικοκέρη (άλλη μια αποτυχημένη κίνηση) προκειμένου να μειώσει τη ζημία από το διαφαινόμενο φιάσκο, με τελική κατάληξη να σπαταληθεί (τουλάχιστον στα λόγια μιας και μάλλον δεν πληρώθηκε κανένας στο τέλος) σχεδόν ολόκληρο το πενιχρό μεταγραφικό μπάτζετ για 2 επιθετικούς που δεν βοήθησαν την ΑΕΚ στο ελάχιστο.
Η αγωνιστική παρουσία του ποδοσφαιριστή στην ΑΕΚ θα μπορούσε κυριολεκτικά να χαρακτηριστεί κωμικοτραγική. Τραγική για τους οπαδούς της ΑΕΚ που δεν είχαν το περιθώριο να γελάσουν καθώς η ΑΕΚ όδευε προς τη χειρότερη στιγμή της ιστορίας της. Το πρόβλημα της αθλίας φυσικής κατάστασης δεν διορθώθηκε ποτέ κι αντίθετα ο Φουρτάδο ξεδίπλωσε ένα ολόκληρο φάσμα ‘’αρετών’’ (άθλια τεχνική κατάρτιση, άθλιο τελείωμα φάσεων, ακατανόητες ξαφνικές κινήσεις κατά τη διάρκεια του αγώνα) μέσα στο γήπεδο που τον τοποθετούν με άνεση στο πάνθεον των χειρότερων ποδοσφαιριστών που φόρεσαν ποτέ τη φανέλα της ΑΕΚ. Κάποια στιγμή και ψάχνοντας λύσεις απελπισίας ο Έβαλντ Λίνεν (διάδοχος του Βλάχου στην τεχνική ηγεσία)τον μετατόπισε στα άκρα κι εκεί μάλλον ανταποκρίθηκε καλύτερα. ‘’Κορυφαία’’ ίσως εμφάνιση του αυτή στο παιχνίδι με τον Πανιώνιο στο οποίο κατάφερε 3 φορές από πλεονεκτική θέση να επιχειρήσει κεφαλιά με το βρεγματικό οστό του κρανίου. Κεφαλιές χωρίς υπερβολή ίδιες με αυτή του Κώστα Βουτσά στην θρυλική ελληνική ταινία ‘’Μια κυρία στα μπουζούκια’’. Με μόνη διάφορα ότι αυτές δεν κατέληξαν στο τέρμα…
Όπως ήταν εύλογο, οι εμφανίσεις του ποδοσφαιριστή προκάλεσαν τη στοχοποίηση του από την κερκίδα. Την κατάσταση δεν βοήθησε το μπλαζέ στυλ και το απλανές βλέμμα του που εκνεύριζαν ακόμα περισσότερο τον κόσμο, ενώ υπήρξε κι ένα περιστατικό στο εκτός έδρας ματς με την Τρίπολη (σε ματς που μάλιστα δεν αγωνίστηκε) στο οποίο φέρεται να έχει προχωρήσει σε άσεμνες χειρονομίες προς την εξέδρα των οπαδών της ΑΕΚ. Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν η επίθεση που δέχτηκε στις αρχές Ιανουαρίου από οπαδούς της ομαδας που είχαν προχωρήσει εκείνη την εποχή σε κατάληψη (…) του προπονητικού κέντρου στα Σπάτα. Τελικά ο ποδοσφαιριστής φυγαδεύτηκε κι απέφυγε τα χειρότερα, ουσιαστικά όμως από εκείνο το σημείο η καριέρα του στην ΑΕΚ είχε ήδη τελειώσει. Πρόλαβε να έρθει στα χεριά και με τον Κορδέρο πριν αποχωρήσει στα τέλη της χρόνιας από μια ΑΕΚ που είχε πλέον υποβιβαστεί στη Γ’ Εθνική…
Συνολικά κατέγραψε 18 συμμέτοχες στο Πρωτάθλημα με τη φανέλα της ΑΕΚ. Πέτυχε μόλις 1 τέρμα και μάλιστα με τακουνάκι στην ήττα από τον ΟΦΗ με 2-1 στο Γεντί Κουλέ. Οι κακεντρεχείς έσπευσαν να μιλήσουν για αποτυχημένη προσπάθεια του ποδοσφαιριστή να κοντρολάρει τη μπάλα.
Επόμενος σταθμός της καριέρας του ήταν η ρουμανική ACS Poli Timisoara. Είναι η ομάδα που σε κάποια περίοδο της ιστορίας της ονομάστηκε ΑΕΚ Τιμισοάρα από τον παλιό άσο της Ένωσης Άντον Ντόμπος που ήθελε με αυτό τον τρόπο να διατηρήσει ζωντανή την ανάμνηση της παρουσίας του στην ομάδα. Το πέρασμα του Φουρτάδο από εκεί ήταν εξίσου αποτυχημένο. Μάλιστα η ομάδα στο τέλος της σεζόν υποβιβάστηκε κι έτσι μάλλον είναι ο μοναδικός ποδοσφαιριστής που θα έχει στο μέλλον το ‘’προνόμιο’’ να λέει ότι κατά κάποιον τρόπο έριξε 2 ΑΕΚ. Η έναρξη της σεζόν 2014/2015 τον βρίσκει χωρίς ομάδα.