Περίοδος 1964/65
Πρόεδρος: Αλέξανδρος Μακρίδης
Προπονητής: Μίρκο Κοκότοβιτς (Mirko Kokotović) – 1η σεζόν – Τρύφων Τζανετής
Τερματοφύλακες : Στέλιος Σεραφείδης – Βαγγέλης Πετράκης
Αμυντικοί : Φώτης Μπαλόπουλος – Γιώργος Κεφαλίδης – Αλέκος Ιορδάνου – Μίλτος Παπαποστόλου – Μανώλης Κανελλόπουλος – Τάκης Στασινόπουλος – Λάκης Φρογουδάκης – Θεόφιλος Βερνέζης
Μέσοι : Ανδρέας Σταματιάδης – Στέλιος Σκευοφύλαξ – Αλέκος Σοφιανίδης – Γιώργος Πετρίδης – Φάνης Τασίνος
Επιθετικοί : Μίμης Παπαϊωάννου – Κώστας Νεστορίδης – Κώστας Παπαγεωργίου – Σπύρος Πομώνης – Λεφτέρ Κιουτσουκαντόν (Αντωνιάδης) – Αιμίλιος Θεοφανίδης
Το πρώτο δείγμα γραφής ήταν η πρόσληψη του προπονητή Μίρκο Κοκότοβιτς,μεγάλης δόξας του γιουγκοσλαβικού ποδοσφαίρου και πετυχημένου προπονητή μιάς και προερχόταν από τη κατάκτηση του πρωταθλήματος Τουρκίας με τη Φενέρμπαχτσε καθώς και τη συμμετοχή στα προημιτελικά του κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης.
Επίσης,με τον σπουδαίο Κλεάνθη Μαρόπουλο να εκτελεί χρέη τεχνικού διευθυντή,η ΑΕΚ οργάνωσε την αντεπίθεση της στο πεδίο των μεταγραφών.
Αποκτήθηκε ο Φώτης Μπαλόπουλος από την Προοδευτική,ένας ποδοσφαιριστής που ήταν περιζήτητος στην ποδοσφαιρική αγορά,με την ΑΕΚ να καταβάλλει 450 χιλιάδες δραχμές και να παραχωρεί τον Τσαχουρίδη,ενώ αποκτήθηκε και ο Απόστολος Βασιλειάδης από τον ΠΑΟΚ με την ΑΕΚ να καταβάλλει 300 χιλιάδες δραχμές.
Σημαντικές προσθήκες ήσαν οι Γιώργος Κεφαλίδης από τον Πιερικό, ο θρυλικός Λευτέρης Αντωνιάδης από τη Φενέρμπαχτσε αν και σε προχωρημένη ηλικία,καθώς και ο ομογενής εκ Κωνσταντινουπόλεως Αλέκος Ιορδάνου.
Η πρώτη προπόνηση της ΑΕΚ με τον καθιερώμενο αγιασμό συγκέντρωσε 4-5 χιλιάδες οπαδούς της ομάδας οι οποίοι είχαν μεγάλο ενθουσιασμό,ενώ οι διοικούντες την ομάδα εξέφραζαν πίστη και αισιοδοξία για την κατάκτηση του πρωταθληματος.
Το ξεκίνημα της αγωνιστικής περιόδου δεν ήταν και το καλύτερο δυνατό.
Στις πρώτες δύο αγωνιστικές η ΑΕΚ έφερε ισοπαλίες,μία από τις οποίας ήταν στη Νέα Φιλαδέλφεια έναντι της Προοδευτικής,η οποία είχε δυνατή ομάδα και είχε κάνει πολύ καλό ξεκίνημα στο πρωτάθλημα
Στη συνέχεια η ΑΕΚ πέτυχε το ένα εμφατικό 1-7 εκτός έδρας έναντι του Απόλλωνα Αθηνών αλλά την αμέσως επόμενη αγωνιστική ηττήθηκε εκτός έδρας από τον Πιερικό με 1-0.
Έκτοτε η απόδοση της σταθεροποιήθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα για τον πρώτο γύρο του πρωταθλήματος.
Την 12η αγωνιστική αντιμετώπισε τον Παναθηναϊκό και ενώ αμφότερες οι ομάδες μαζί με τον Ολυμπιακό ήταν στις τρείς πρώτες θέσεις του πρωταθλήματος με μικρή βαθμολογική διαφορά.
Στον αγώνα αν και η ΑΕΚ ευνοήθηκε από τις συγκυρίες μιάς και μόλις στο 4ο λεπτό αποβλήθηκε ο Λουκανίδης ενώ αργότερα τραυματίστηκε και ο Ανδρέου,δεν κατάφερε να πετύχει τη νίκη.
Ο αγώνας έληξε ισόπαλος 2-2 με τον Παναθηναϊκό να προηγείται δύο φορές και την ΑΕΚ να είναι ασύνδετη και να κάνει αρκετά λάθη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι εξαιτίας της μεγάλης κοσμοσυρροής στο γήπεδο και συγκεκριμένα από τη πίεση του πλήθους,υποχώρησαν οι διαφημιστικές πινακίδες με αποτέλεσμα να υπάρξουν 27 τραυματίες.
Η ΑΕΚ έκτοτε ανέβασε την απόδοση της κάτι που αναδείχθηκε και στον κρίσιμο εξ’αναβολής αγώνα στο στάδιο Καραϊσκάκη έναντι του Ολυμπιακού,ο οποίος ήταν ο έτερος διεκδικητής του πρωταθλήματος.
Ο αγώνας ήταν συγκλονιστικός και τον παρακολούθησαν 45 χιλιάδες θεατές,ανάμεσα τους και περίπου 10 χιλιάδες οπαδοί της ΑΕΚ.
Η ΑΕΚ βρέθηκε να ηττάται με 1-0 αλλά με αντεπίθεση διαρκείας στο δεύτερο ημίχρονο πέτυχει τη νίκη με 1-2 και πέρασε δεύτερη στη βαθμολογία αφήνοντας με έναν βαθμό πίσω της τους ερυθρόλευκους και απέχοντας δύο βαθμούς από τον πρώτο Παναθηναϊκό.
Ο κρίσιμος αγώνας που έκρινε σε μεγάλο βαθμό τον πρωταθλητή διεξήχθη την 26η αγωνιστική με την ΑΕΚ(68 βαθμοί) να αγωνίζεται έναντι του ΠΑΟ(70 βαθμοί) εκτός έδρας.
Η ΑΕΚ ξεκίνησε τον αγώνα αποφασιστικά,χάνοντας και αρκετές ευκαιρίες,ωστόσο ο Παναθηναϊκός προηγήθημε με 1-0 λίγο εμτα το πρώτο ημίωρο
Στο δεύτερο μέρος του παιχνιδιού ο Παναθηναϊκός ήταν καλύτερος και οι ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ είχαν εκνευρισμό μη μπορώντας να ανατρέψουν την κατάσταση και έχοντας παράπονα απο τη διαιτησία του αγώνα.
Η ΑΕΚ διαμαρτυρήθηκε που δεν κατακυρώθηκε γκόλ του Παπαγεωργίου μιας και ο ποδοσφαιριστής θεωρήθηκε σε θέση οφσάιντ,καθώς θεωρούσε και άκυρο το γκόλ του Λουκανίδη με το οποίο επήλθε και το τελικό αποτέλεσμα. Έτσι η ΑΕΚ έμεινε πίσω στην διεκδίκηση του πρωταθλήματος,αν και όμως τα πράγματα δεν είχαν κριθεί οριστικά και έμελλε το πρωτάθλημα να έχει δραματικό τέλος.
Την τελευταία αγωνιστική η ΑΕΚ αντιμετώπιζε τον Ολυμπιακό ενώπιον είκοσι χιλιάδων θεατών.Προηγήθηκε με 3-1 αλλα τελικώς ισοφαρίστηκε στο 90ο λεπτό με αποτέλεσμα ο αγώνας να λήξει 3-3.
Ταυτόχρονα,ο ΠΑΟ αγωνιζόταν με τη Νίκη Βόλου στο Βόλο,ωστόσο ο αγώνας διακόπηκε με υπαιτιότητα των φιλοξενούμενων και άρα ήταν σοβαρό το ενδεχόμενο του μηδενισμού του όπως και τελικώς συνέβη αργότερα.
Το οποίο και εφόσον η ΑΕΚ είχε κερδίσει τον Ολυμπιακό,θα οδηγούσε σε αγώνα μπαράζ Παναθηναϊκός-ΑΕΚ για τον τίτλο του πρωταθλητή.
Έτσι,η ΑΕΚ τερμάτισε δεύτερη στο πρωτάθλημα.
Kύπελλο Ελλάδας
Για τη φάση των “32”,η ΑΕΚ αντιμετώπισε τον Αθηναϊκό,που μέχρι τότε εθεωρείτο ο κακός της δαίμονας στον θεσμό.
Μάλιστα αυτό φάνηκε και στο πρώτο ημίχρονο καθώς το αποτέλεσμα ήταν 0-0.
Ωστόσο στο δεύτερο μισό του αγώνα,η αποφασιστικότητα και η επιθετικότητα της ΑΕΚ έδωσε τη νίκη με 4-0.
Όλα τα τέρματα τα σημείωσε ο Παπαγεωργίου μέσα σε 30 λεπτά
Για τη φάση των “16” αντίπαλος της ΑΕΚ ήταν ο ΠΑΟΚ.
Ο αγώνας διεξήχθη στην Νέα Φιλαδέλφεια ενώπιον περίπου 15 χιλιάδων θεατών,με την ΑΕΚ να επικρατεί εμφατικά με 4-0.
Στα προημιτελικά η ΑΕΚ αντιμετώπισε τον Ολυμπιακό στο Φάληρο.
Ο αγώνας διεξήχθη ενώπιον 45 χιλιάδων θεατών με την ΑΕΚ να ηττάται με 3-1(μείωσε στο 80ο λεπτό με τον Κεφαλίδη) και έτσι να αποκλείεται απο την επόμενη φάση του θεσμού.
Η Παρουσία στην Ευρώπη
Κύπελλο Κυπελλούχων 1964/65 – Α’ Γύρος
Η Νέα Φιλαδέλφεια φόρεσε τα γιορτινά της και πάνω από 30 χιλιάδες φίλαθλοι έσπευσαν να θαυμάσουν τον πρώτο σκόρερ του Μουντιάλ της Χιλής Ντράζεν Γέρκοβιτς και τους υπόλοιπους φημισμένους Γιουγκοσλάβους της Ντινάμο Ζάγκρεμπ με την οποία κληρώθηκε η ΑΕΚ. Το θέαμα εν τέλει δεν ήταν το αναμενόμενο, αφού ΑΕΚ και Ντινάμο ξεκίνησαν φοβισμένα και σκληρά. Ιδιαιτέρως οι Γιουγκοσλάβοι, ήταν υπέρ το δέον αντιαθλητικοί και από το πρώτο δεκάλεπτο έδειξαν τη διάθεσή τους: ήθελαν την ισοπαλία και να ροκανίσουν το χρόνο. Η ΑΕΚ από την άλλη πίεζε ανορθόδοξα και η μοναδική ουσιαστικά επικίνδυνη κατάσταση που δημιούργησε στο πρώτο ημίχρονο ήταν η “μπούκα” του πολύ καλού Πομώνη από δεξιά με την τραβέρσα του να σταματάει στο χέρι του Κασούμοβιτς. Ο Ρουμάνος διαιτητής αρνήθηκε το πέναλτι και οι παίκτες της Ένωσης κυριεύθηκαν από έντονο εκνευρισμό, με κορωνίδα την πολύ κακή βραδιά του συνήθως ήρεμου και πράου Σταματιάδη, ο οποίος κατέστρεφε ουσιαστικά όλες τις εν δυνάμει επικίνδυνες φάσεις που δημιουργούσε το δίδυμο των Μπαλόπουλου – Πομώνη στη δεξιά πλευρά. Το κακό ματς συνεχίστηκε και στο δεύτερο μέρος και όλα έδειχναν ότι οι Γιουγκοσλάβοι θα φύγουν από την Αθήνα παίρνοντας αυτό που ήθελαν. Μετά τη συμπλήρωση μιας ώρας παιχνιδιού, οι Γιουγκοσλάβοι το είχαν παρακάνει με τα αντιαθλητικά μαρκαρίσματα και ο Πόπα δεν χαρίστηκε στον Ζντένκο Κόμπεσακ που σήκωσε στον αέρα το Μίμη Παπαϊωάννου: κόκκινη κάρτα και αποβολή. Ακολούθησε σύρραξη μεταξύ των ποδοσφαιριστών, οι εξαγριωμένοι οπαδοί πετούσαν πορτοκαλάδες αι αντικείμενα στον αγωνιστικό χώρο και λίγο έλειψε να διακοπεί το παιχνίδι σε βάρος της ΑΕΚ. Η διακοπή ευνόησε την ελληνική ομάδα και ακολούθησε τρομερή πίεση με τον ανεβασμένο Πετρίδη να σεντράρει στο Νεστορίδη και αυτός με το “μυτάκι” να σηκώνει τη μπάλα στο Μίμη Παπαϊωάννου, ο οποίος με ένα πολύ δυνατό σκροπ εκτέλεσε το Σκόριτς. Πριν προλάβουν να συνέλθουν οι Γιουγκοσλάβοι, η ΑΕΚ έφτασε στο θρίαμβο: βαθειά μπαλιά του Σκευοφύλακα στον Κώστα Νεστορίδη, ο οποίος με ένα από τα γνωστά του “ζογκλερικά” αφού έδειξε να χάνει στην αρχή τον έλεγχο της μπάλας, εξαπολύει ένα φαλτσαριστό σουτ που παρά την παρέμβαση του Σκόριτς κατέληξε στο βάθος των δικτύων του. Το παιχνίδι τελειώνει και η ΑΕΚ αποκτά ένα πολύ σημαντικό προβάδισμα και κατακτά μια ιστορική νίκη, την πρώτη στην ιστορία της στα ευρωπαϊκά Κύπελλα.
9 Σεπτεμβρίου 1964
ΑΕΚ – Ντινάμο Ζάγκρεμπ 2-0 / Διαιτητής ο Ρουμάνος Μίχαϊ Πόπα
ΑΕΚ: Σεραφείδης, Μπαλόπουλος, Κεφαλίδης, Σοφιανίδης, Ιορδάνου, Σταματιάδης, Νεστορίδης, Πομώνης, Παπαϊωάννου, Σκευοφύλαξ, Πετρίδης
Προπονητής: Μίρκο Κοκότοβιτς
Ντινάμο: Σκόριτς, Κριζάι, Ράμλιακ, Κασούμοβιτς, Μπέλιν, Πούλτσαν, Ρόρα, Κόμπεσακ, Λάμζα, Ζαμπάτα, Γέρκοβιτς
Προπονητής: Βλάτκο Κόνιεβοντ
Η ρεβάνς στο Maksimir του Ζάγκρεμπ εξελίχθηκε σε “πόλεμο” αφού οι Κροάτες (Γιουγκοσλάβοι τότε) επέδειξαν πρωτοφανή φανατισμό και ήταν ακόμη πιο σκληροί από το πρώτο παιγνίδι. Ο (και πάλι) Ρουμάνος διαιτητής, αυτή τη φορά “προστάτευσε” την έδρα και κάρτες αποφάσισε να βγάλει από το τσεπάκι του μόνον όταν το πράγμα ξέφυγε επικίνδυνα στο δεύτερο ημίχρονο. Ο Κόνιεβοντ παρέταξε πολύ πιο επιθετικά τη Ντινάμο, η πολύ καλή εμφάνιση όμως του Στέλιου Σεραφείδη και του Αλέκου Ιορδάνου που περιόρισε το μεγάλο κανόνι των Γιουγκοσλάβων, τον Ντράζεν Γέρκοβιτς. Το ημίχορνο έκλεισε με το χειρότερο τρόπο για την ΑΕΚ, αφού μετά από μια φάση διαρκείας στην περιοχή της ΑΕΚ, ο Στέπαν Λάμζα έσπρωξε τη μπάλα στα δίχτυα στέλνοντας τους Κροάτες με ανυψωμένο ηθικό στα αποδυτήρια. Με την ίδια ορμή και με το παιχνίδι να αγγίζει τα όρια του αντιαθλητικού, η Ντινάμο έφτασε πολύ γρήγορα και στην ισοφάριση του σκορ του πρώτου ματς, όταν ο Σλάβεν Ζαμπάτα εκμεταλλεύθηκε την αδράνεια του Σοφιανίδη, κάνοντας το 2-0 στο 50ο λεπτό. Πριν προλάβει να συνέλθει η ΑΕΚ, οι Κροάτες εξασφάλισαν σκορ πρόκρισης επτά λεπτά αργότερα: ο παγκόσμιας κλάσης και θηριώδης Ντράζαν Γέρκοβιτς νίκησε στον αέρα τον Ιορδάνου και έγραψε το 3-0. Από εκείνο το σημείο και έπειτα δεν παίχτηκε ποδόσφαιρο. Οι παίκτες της ΑΕΚ σαφέστατα εκνευρισμένοι και καταβεβλημένοι από το σκληρό παιχνίδι των αντιπάλων τους, άρχισαν να παίζουν και εκείνοι αντιαθλητικά. Το κλίμα στο Μάξιμιρ ήταν ιδιαιτέρως τεταμένο (κάποιοι ποδοσφαιριστές της Ένωσης μίλησαν για τρομοκρατικό κλίμα μετά το τέλος της αναμέτρησης) και ο συνήθης ήσυχος Σπύρος Πομώνης αποβάλλεται στο 76ο λεπτό. Συνέχεια στο ίδιο μοτίβο, οι Κροάτες ροκανίζουν το χρόνο, εξακολουθούν με την ανέχεια του Ρουμάνου ρέφερι να “χτυπούν στο ψαχνό” και ο Ζάμπατα θα δει την κόκκινη κάρτα πεντε λεπτά πριν τη λήξη του αγώνα όταν θα χτυπήσει τον Ανδρέα Σταματιάδη εκτός φάσης. Ακολούθησε νέα σύρραξη, νέα επεισόδια, τα οποία κορυφώθηκαν με τη λήξη, όταν ακρετοί από τους Κροάτες “φιλάθλους” εισήλθαν στον αγωνιστικό χώρο και κινήθηκαν εναντίον των παικτών της ΑΕΚ και της ελληνικής αποστολής. Τα χειρότερα αποφεύχθηκαν χάρις στις παρεμβάσεις του Μίρκο Κοκότοβιτς και ειλικρινά κανείς δεν γνωρίζει τί θα συνέβαινε εάν στη θέση του (Κροάτη μεταξύ άλλων) Γιουγκοσλάβου προπονητή, καθόταν κάποιος άλλος, διαφορετικής εθνικότητας. Τελικό αποτέλεσμα, 3-0 και η ΑΕΚ εκτός της δεύτερης φάσης. Σημειωτέον ότι η Ντινάμο αποκλείστηκε στα προημιτελικά του θεσμού από την Τορίνο, επίσης μετά από ένα ανάλογων επεισοδίων παιγνίδι στο “Maksimir”.
16 Σεπτεμβρίου 1964
Ντινάμο Ζάγκρεμπ – ΑΕΚ 3-0 / Διαιτητής ο Ρουμάνος Πέτρ Σοτίρ
Ντινάμο: Σκόριτς, Ματούς, Κασούμοβιτς, Μπέλιν, Ράμλιακ, Λάμζα, Μέσιτς, Ρόρα, Πούλτσαν, Ζάμπατα, Γέρκοβιτς
Προπονητής: Βλάτκο Κόνιεβοντ
ΑΕΚ: Σεραφείδης, Μπαλόπουλος, Κεφαλίδης, Ιορδάνου, Σοφιανίδης, Σταματιάδης, Τασσίνος, Σκευοφύλαξ, Πομώνης, Νεστορίδης, Πετρίδης
Προπονητής: Μίρκο Κοκότοβιτς