Περίοδος 2020-2021

Πρόεδρος: Ευάγγελος Ασλανίδης

 ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ – ΡΟΣΤΕΡ


 Προπονητής : Μάσιμο Καρέρα (Massimo Carrera) – 2η σεζόν (μέχρι 22/12/2020) – Μανόλο Χιμένεθ (Manuel Jiménez Jiménez) (από 27/12/2020 μέχρι τέλος σεζόν)

Τερματοφύλακες : Παναγιώτης Τσιντώτας, Γιώργος Αθανασιάδης, Βασίλης Χατζηεμμανουήλ, Γιώργος Θεοχάρης

Αμυντικοί : Ιονούτ Νεντελτσιάρου, Νασίμ Χνιντ, Ζίγκα Λάτσι, Εμάνουελ Ινσούα, Μιχάλης Μπακάκης, Έλντερ Λόπεζ, Ντμίτρο Τσιγκρίνσκι, Στράτος Σβάρνας, Βεντάτ Ραντόνια,  Σταύρος Βασιλαντωνόπουλος, Μάριο Μιτάι, Όλεγκ Ντατσένκο

Μέσοι : Αντρές Σιμόες, Πέτρος Μάνταλος, Κώστας Γαλανόπουλος, Νέναντ Κρίστισιτς, Γιάννης Σαρδέλης, Γιάννης Φοίβος Μπότος, Ανέλ Σαμπανάτζοβιτς, Νταμιάν Σιμάνσκι, Γιεβγιέν Σάκχοφ

Επιθετικοί : Μάρκο Λιβάγια, Χρήστος Αλμπάνης, Νέλσον Ολιβέϊρα, Θεοδόσης Μαχαίρας, Ευθύμης Χριστόπουλος, Μούαμερ Τάνκοβιτς, Λιβάϊ Γκαρσία, Καρίμ Ανσαριφάρντ, Μπράιτ Ενομπακάρε, Μιχάλης Κοσίδης


ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ – ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ




Η σεζόν ξεκίνησε για πρώτη φόρα μετά από 3 χρόνια με τον ίδιο προπονητή, τον Μάσιμο Καρέρα, στον πάγκο της ομάδας  αλλά στην σκιά του τέταρτου σερί χαμένου Τελικού Κυπέλλου (αυτού της προηγούμενης σεζόν που διεξήχθη στο ξεκίνημα της νέας).

Ενώ «στα χαρτιά» η ομάδα είχε κάνει αλλαγές προς το καλύτερο στο ρόστερ της, αρκετοί από τους παίκτες που ήρθαν ήταν άγνωστοι ή με μικρή εμπειρία σε υψηλό επίπεδο. Επίσης ήταν η σεζόν που ακολούθησε μετά την διακοπή λόγω της πανδημίας του Covid-19, με συνέπεια ουσιαστικά να μην έχει γίνει καλοκαιρινή προετοιμασία και όλες οι ομάδες να προσπαθούν πρώτα να προστατευθούν από την πανδημία και στην συνέχεια να οργανώσουν το αγωνιστικό τους τμήμα.

 Η σεζόν θα έλεγε κανείς ότι ξεκίνησε ιδανικά με την τεράστια από πολλές απόψεις νίκη – πρόκριση απέναντι στην Γερμανική Βόλφσμπουργκ (λόγω πανδημίας η ΟΥΕΦΑ είχε ορίσει μονά παιχνίδια στην έδρα του ενός και η οποία καθοριζόταν με κλήρωση). Η συνέχεια ήταν συμπαθητική με κάποιες διακυμάνσεις.

Το σημείο που η χρονιά άρχισε να θυμίζει τις προηγούμενες ήταν μετά το ταξίδι στην Ουκρανία για το Ευρωπαϊκό παιχνίδι με την Ζόρια.  Επιστρέφοντας η ΑΕΚ από την Zaporizhzhia, πέντε παίκτες και ο προπονητής της διαγνώστηκαν με Covid-19  με αποτέλεσμα ξαφνικά η ομάδα να χάσει την ταυτότητα της και να αρχίσει να εμφανίζει τις παθογένειες προηγούμενων περιόδων. Ένα σερί από άσχημα αποτελέσματα, κάποια περιστατικά απειθαρχίας από κομβικούς παίχτες αλλά και κάποιες αμφισβητήσιμες επιλογές του προπονητή έφεραν τα πρώτα σύννεφα.

Το «αναμενόμενο» για τα συνήθη δεδομένα της ΑΕΚ έγινε στο τέλος Δεκεμβρίου μετά από το ισόπαλο ματς απέναντι στον Βόλο που διεξήχθη στην Ριζούπολη καθώς το ΟΑΚΑ είχε σοβαρό πρόβλημα στον χλοοτάπητα και γίνονταν εργασίες αποκατάστασης του. Μετά από μια σειρά από κακές εμφανίσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη το τέλος του Μάσιμο Καρέρα ήρθε μαζί με αυτό του τεχνικού διευθυντή Ίλια Ίβιτς. Ο πρώην ποδοσφαιριστής της Ένωσης Παναγιώτης Κονέ ανέλαβε νέος τεχνικός διευθυντής και καινούργιος προπονητής, ένας παλιός γνώριμος, ο Μανόλο Χιμένεθ στην 4η πλέον θητεία του στην ΑΕΚ, με στόχο όπως και τις προηγούμενες καταρχάς να σουλουπώσει την άμυνα και μετά να πάει την ομάδα όσο ψηλότερα γίνεται.

Στο ξεκίνημα ο Ισπανός το πάλεψε αλλά -ως συνήθως- μια 4η επιστροφή θυμίζει περισσότερο μια ξαναζεσταμένη σούπα και  η ομάδα σύντομα άρχισε να θυμίζει θίασο και όχι ποδοσφαιρικό κλαμπ με αξιώσεις για κάτι καλό. Η κανονική περίοδος έκλεισε «κουτσά – στραβά» και  αγκομαχώντας αλλά οι πραγματικές σφαλιάρες ήρθαν στα πλέι οφ. Τέσσερις ήττες εντός – εκτός έδρας από Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ και περισσότερο το εξευτελιστικό 1-5 στο ΟΑΚΑ από έναν εκ των  βασικών αντιπάλων έκαναν το κλίμα ακόμα πιο βαρύ. Ευτύχημα για τους παίκτες, τον προπονητή και την διοίκηση αποτέλεσε το γεγονός ότι λόγω πανδημίας τα ματς αυτά έγιναν χωρίς κόσμο στις κερκίδες του ΟΑΚΑ μιας και σε διαφορετική περίπτωση η οργή του κόσμου δεν θα ήταν διαχειρίσιμη και πιθανόν να οδηγούσε σε «άσχημες» καταστάσεις για όλους. Η ομάδα φλέρταρε με την απόλυτη καταστροφή και την 5η θέση που σήμαινε και απώλεια κάποιου Ευρωπαϊκού εισιτηρίου αλλά μια νίκη με 0-1 στην Λεωφόρο δύο αγωνιστικές πριν το τέλος της σεζόν έφερε την τελική 4η θέση και το τελευταίο Ευρωπαϊκό εισιτήριο στα χέρια της ΑΕΚ. 

Στο Κύπελλο Ελλάδας, μετά από δύο αναμενόμενες αλλά όχι εύκολες προκρίσεις απέναντι σε Απόλλωνα και Βόλο, ήρθε ακόμα ένας ντροπιαστικός αποκλεισμός από τον ΠΑΟΚ με δύο ήττες στην Ημιτελική φάση του θεσμού.

Στην Ευρώπη μετά την ανέλπιστη επιτυχία απέναντι στην Βόλφσμπουργκ,  η πορεία της ομάδας στον Όμιλο του Europa League με αντιπάλους την Πορτογαλική Braga, την Αγγλική Leicester και την Ουκρανική Zorya Luhansk ήταν απογοητευτική. Η ΑΕΚ κατάφερε να προκαλέσει θλίψη στον κόσμο της τερματίζοντας 4η και τελευταία με μόλις μία νίκη απέναντι στους Ουκρανούς εκτός έδρας ενώ διασύρθηκε καταφέρνοντας να δεχτεί σε 6 ματς 15 γκολ κάνοντας ολοφάνερο ότι ο κόσμος δεν είχε τίποτα να περιμένει από την ομάδα για ακόμα μια χρονιά.


Κύπελλο Ελλάδας


Στη φάση των «16» αντίπαλος ο Απόλλων Σμύρνης.

Πρώτος αγώνας στις 20 Ιανουαρίου 2021 στο ΟΑΚΑ. Η ΑΕΚ μπαίνει στο θεσμό απέναντι στον Απόλλωνα Σμύρνης που ουδόλως ενδιαφέρεται για το Κύπελλο καθώς βρίσκεται στην τελευταία θέση της βαθμολογίας στο Πρωτάθλημα και παλεύει για την σωτηρία του. Η Ένωση προηγείται νωρίς (7’ Σιμάνσκι) και δείχνει να αρκείται σε αυτό εφησυχάζοντας. Η εικόνα της ομάδας δεν είναι καλή αλλά καταφέρνει και «βρίσκει» ένα δεύτερο γκολ στο τέλος (88’ Γκαρσία) και με το τελικό 2-0 δείχνει να απλοποιεί την υπόθεση πρόκριση.

Ρεβάνς στη Ριζούπολη στις 04 Φεβρουαρίου 2021 με το σκορ του πρώτου αγώνα να έχει ουσιαστικά καθορίσει κατά πολύ την υπόθεση – πρόκριση. Το αβαντάζ του πρώτου ματς, θα περίμενε κάνεις να κάνει την ΑΕΚ να παίξει πιο ελεύθερα και να επιβληθεί εύκολα στον αδύναμο αντίπαλο της. Αντί αυτού ο Απόλλων προηγήθηκε στο 16’ με τον Ντάουντα και δημιούργησε «ανησυχίες» στην Ένωση που όμως ισοφάρισε σύντομα (20’ Ολιβέϊρα). Το ίδιο σύντομα όμως ο Απόλλων ξαναπήρε το προβάδισμα στο 27’ με τον Λαγό. Τελικά η ΑΕΚ ηττήθηκε με 2-1 και σε κάποιες στιγμές αμφισβητήθηκε ακόμα και το αυτονόητο που ήταν η πρόκριση.

Στον Προημιτελικό αντίπαλος ο Βόλος.

Πρώτος αγώνας στις 10 Φεβρουαρίου 2021 στο ΟΑΚΑ. Εν μέσω μιας δύσκολης περιόδου, η ΑΕΚ μπαίνει στο γήπεδο και βρίσκεται γρήγορα πίσω στο σκορ με 0-1 (14’ Δουβίκας). Σε εκείνο το χρονικό σημείο ο «διακόπτης» δείχνει να γυρνάει απότομα και μπροστά στον κίνδυνο η ομάδα αντιδρά και το κάνει εντυπωσιακά. Μέσα σε 20 λεπτά πετυχαίνει 4 γκολ (25’ Μάνταλος, 29’, 31’ Τάνκοβιτς, 36’ Ολιβέϊρα) και παίρνει προβάδισμα τόσο για τη νίκη όσο και για την πρόκριση. Με το σκορ στο 4-1 στο ημίχρονο θα ήταν εύλογο να ακολουθήσει ένας «περίπατος» για την Ένωση μετά την ανάπαυλα.  Αυτή η «διπολική» ΑΕΚ όμως, όχι μόνο δεν πέτυχε κι άλλα γκολ αλλά δέχτηκε το 4-2 από τον Μήτογλου στο 57’ ενώ κινδύνεψε να δεχτεί ακόμη και τρίτο γκολ.

Στη ρεβάνς του Πανθεσσαλικού Σταδίου στις 04 Μαρτίου 2021 μια πλήρως ασόβαρη ΑΕΚ κάνει την εμφάνιση της και δίνει πολλά δικαιώματα στην ομάδα του Βόλου για να πιστέψει στην έκπληξη. Οι Βολιώτες προηγούνται 1-0 με πέναλτι του Δουβίκα στο 35’ και τότε ξεκινάει το «θρίλερ». Ο Βόλος κόντραρε «στα ίσα» την Ένωση, η πρόκριση έμοιαζε μετέωρη για το υπόλοιπο του ματς και αρκούσε μόνο ένα γκολ για να μιλάμε για το κάζο της δεκαετίας. Το γκολ μπορεί να μην ήρθε ποτέ αλλά το ματς αντικατοπτρίζει πλήρως το πόσο κακή ομάδα και με πόσο κακή ψυχολογία ήταν η συγκεκριμένη ΑΕΚ.

Στον Ημιτελικό αντίπαλος ο ΠΑΟΚ.

Στις 7 Απριλίου 2021 η ΑΕΚ υποδέχεται στο ΟΑΚΑ τον ΠΑΟΚ στον πρώτο Ημιτελικό με «έπαθλο» την συμμετοχή σε ακόμη έναν Τελικό Κυπέλλου που αν προέκυπτε για την Ένωση θα ήταν η 6η συνεχόμενη παρουσία της σε αυτόν.  Η αλήθεια είναι ότι η ΑΕΚ δεν άξιζε να χάσει το συγκεκριμένο ματς κρίνοντας από την εικόνα που έδειξαν οι δύο ομάδες μέσα στο γήπεδο. Η ήττα ήρθε στο 90+4’ από μια απευθείας εκτέλεση φάουλ του Μουργκ. Παρά την καλή της εικόνα, στην Ένωση  «έκαναν μπαμ» από μακριά η κακή ψυχολογία και η έλλειψη αυτοπεποίθησης. Ακόμη μια ήττα σε ένα «ντέρμπι», ακόμη μια απογοήτευση για τον κόσμο που είχε χάσει κάθε ελπίδα για το υπόλοιπο της σεζόν.

Η ρεβάνς της Τούμπας στις 29 Απριλίου 2021 ήταν μια «αντιγραφή» του πρώτου αγώνα. Η ΑΕΚ παρουσιάστηκε καλύτερη και μάλιστα προηγήθηκε με 0-1 με γκολ του Γαλανόπουλου στο 69’. Έδειχνε να πατάει καλύτερα στο γήπεδο και να μπορεί είτε να πάρει την πρόκριση στα 90 λεπτά είτε να στείλει το ματς στην παράταση. Στο φινάλε όμως δύο από τα συνήθη παιδαριώδη λάθη που χαρακτήριζαν την ΑΕΚ αυτής της σεζόν, όχι απλά της το στέρησαν αλλά την φόρτωσαν με μια ακόμα ήττα σε ένα τέτοιο σημαντικό ματς. Ο Κρμέντσικ στο 84’ και ο Ζίβκοβιτς στο 90+6’ έδωσαν τη νίκη με 2-1 και την πρόκριση στους Θεσσαλονικείς. Η Ένωση έδειχνε πλέον να έχει αποκτήσει ψυχολογικό πρόβλημα απέναντι στους κατεξοχήν αντιπάλους της κάτι που είχε διαφανεί και στα ματς του Πρωταθλήματος.

Ο ΠΑΟΚ αναδείχθηκε Κυπελλούχος Ελλάδας επικρατώντας με 2-1 του Ολυμπιακού στον Τελικό που διεξήχθη στο Ολυμπιακό Στάδιο.

Η Παρουσία στην Ευρώπη


UEFA Europa League – Γ’ Προκριματικός Γύρος



Η κλήρωση έφερε την ΑΕΚ αντιμέτωπη με την Ελβετική FC St Gallen 1879 στο ξεκίνημα των Ευρωπαϊκών υποχρεώσεων της. Λόγω πιεσμένου προγράμματος και των συνεπειών της πανδημίας Covid-19, η ΟΥΕΦΑ αποφάσισε τα ματς του Γ’ Προκριματικού Γύρου να είναι μονά και σε περίπτωση ισοπαλίας να υπάρχει παράταση και μετά πέναλτι. Το ματς ορίστηκε να διεξαχθεί στην έδρα των Ελβετών, στο στάδιο Kybunpark στις 24 Σεπτεμβρίου 2020 χωρίς θεατές στην κερκίδα.

Ήταν ένα νευρικό και χωρίς πολλές φάσεις ματς με την ΑΕΚ να έχει την πρωτοβουλία αλλά χωρίς να βρίσκει τρόπο να πετύχει γκολ. Στο β’ ημίχρονο ο Καρέρα ανέβασε τις γραμμές ενώ η είσοδος του Γκαρσία στο ματς έδωσε την παραπάνω ώθηση που χρειαζόταν η ομάδα και στο 73’ η ΑΕΚ κέρδισε πέναλτι. Την εκτέλεση ανέλαβε ο Ολιβέϊρα, ο γκολκίπερ της Σεντ Γκάλεν απέκρουσε αλλά στην επαναφορά ο ίδιος παίχτης έκανε το 0-1. Στα υπόλοιπα 20 περίπου λεπτά η ΑΕΚ κράτησε την νίκη και την πρόκριση.

24 Σεπτεμβρίου 2020

Σεντ Γκάλεν – ΑΕΚ 0-1 / Διαιτητής ο Ισπανός Alejandro Hernandez Hernandez

 (73’ Ολιβέϊρα)

ΣΕΝΤ ΓΚΑΛΕΝ : Ati Zigi, Λεωνίδας Στεργίου, Betim Fazliji, Miro Muheim, Alessandro Krauchi, Jordi Quintilla, Lukas Gorter, Victor Ruiz (74’ Elie Youan), Basil Stillhart (74’ Andre Ribeiro), Jeremy Guillemenot, Kwadwo Duah (62’ Florian Kamberi)

Προπονητής : Peter Zeidler

ΑΕΚ : Παναγιώτης Τσιντώτας, Σταύρος Βασιλαντωνόπουλος, Εμάνουελ Ινσούα, Ντμίτρο Τσιγκρίνσκι, Στράτος Σβάρνας, Αντρές Σιμόες, Νέναντ Κρίστισιτς, Πέτρος Μάνταλος, Καρίμ Ανσαριφάρντ (68’ Λιβάι Γκαρσία), Μάρκο Λιβάγια (90’ Γιεβγιέν Σάκχοφ), Νέλσον Ολιβέϊρα

Προπονητής : Μάσιμο Καρέρα


UEFA Europa League – Γύρος Play Off



Στον Γύρο των Play Off η ΑΕΚ κληρώνεται να αντιμετωπίσει την Γερμανική Wolfsburg. Όπως και στο ματς του Προκριματικού και για τους ίδιους λόγους ο αγώνας είναι μονός και διεξάγεται χωρίς θεατές στο ΟΑΚΑ την 1 Οκτωβρίου 2020.

Η ΑΕΚ απέναντι σε ένα μεγαθήριο από το Γερμανικό πρωτάθλημα, μια ομάδα με εξαιρετικό προπονητή και πολύ δυνατό ρόστερ. Η Ένωση που είχε στόχο την υπέρβαση, ξεκίνησε ιδανικά και στο 20’ ο Κρίστισιτς κέρδισε πέναλτι το οποίο εκτέλεσε ο Μάνταλος χωρίς επιτυχία αφού ο αντίπαλος γκολκίπερ απέκρουσε. Μετά από αυτό η Γερμανική ομάδα πήρε τα ηνία του αγώνα, άρχισε να πιέζει και κατάφερε στο 45+1’ να προηγηθεί με τον Μεχμέντι από μια αδράνεια στην Κιτρινόμαυρη άμυνα. Οι πιθανότητες για πρόκριση λιγόστεψαν αλλά η ΑΕΚ δεν παράτησε το ματς και δικαιώθηκε από ένα απίθανο γκολ στο 64’ με άπιαστο σουτ έξω από την περιοχή του Αντρές Σιμόες που ισοφάρισε σε 1-1. Οι Γερμανοί προσπαθούσαν να ξαναπάρουν προβάδισμα αλλά η άμυνα της ΑΕΚ κρατούσε. Έτσι, βρέθηκε ο «μάγος» Λιβάγια να δίνει μια μακρινή μπαλιά ακριβείας στον Ανσαριφάρντ. Εκείνος προχώρησε, έκανε μια προσποίηση και πλάσαρε χαμηλά αριστερά αφήνοντας άγαλμα τον Πέρβαν και δίνοντας στην Ένωση το προβάδισμα με 2-1 στο 90+4’. Αμέσως στο γήπεδο μπήκαν να πανηγυρίσουν μέχρι και οι φροντιστές της ομάδας. Είναι μία από τις μεγαλύτερες Ευρωπαϊκές προκρίσεις στην ιστορία της ΑΕΚ.

1 Οκτωβρίου 2020

ΑΕΚ – Βόλφσμπουργκ  2-1 / Διαιτητής ο Πορτογάλος Artur Manuel Soares Dias

(64’ Σιμόες, 90+4’ Ανσαριφάρντ – 45+1’ Μεχμέντι)

ΑΕΚ : Παναγιώτης Τσιντώτας, Σταύρος Βασιλαντωνόπουλος, Εμάνουελ Ινσούα, Ντμίτρο Τσιγκρινσκι, Στράτος Σβάρνας, Αντρές Σιμόες, Νέναντ Κρίστισιτς, Πέτρος Μάνταλος (63’ Μάρκο Λιβάγια), Γιεβγιέν Σάκχοφ, Λιβάι Γκαρσία (81’ Θεοδόσης Μαχαίρας), Νέλσον Ολιβέϊρα (87’ Καρίμ Ανσαριφάρντ)

Προπονητής : Μάσιμο Καρέρα

ΒΟΛΦΣΜΠΟΥΡΓΚ : Pavao Pervan, Maxence Lacroix, Josuha Guilavogui, Paulo Otavio, Jerome Roussillon, Xaver Schlager (61’ Yannick Gerhardt), Maximilian Arnold, Josip Brekalo (79’ Bartosz Bialek), Renato Steffen, Admir Mehmedi, Wout Weghorst

Προπονητής : Oliver Glasner


UEFA Europa League – Φάση Ομίλων


Η κληρωτίδα της ΟΥΕΦΑ φέρνει την ΑΕΚ στο Group G της διοργάνωσης μαζί με την Πορτογαλική Braga, την ισχυρή Αγγλική Leicester City και την σχετικά άγνωστη Zorya Lugansk, μία κλήρωση όχι εύκολη αλλά που έδινε στην ΑΕΚ την δυνατότητα να ονειρεύεται.


Europa League 2020/21 – Group G  

1η Αγωνιστική – 22 Οκτωβρίου 2020 – Municipal de Braga



Ξεκίνημα στα ματς των Ομίλων για την ΑΕΚ στις 22 Οκτωβρίου 2020 στο Municipal de Braga μπροστά σε 2.196 θεατές.

Η ΑΕΚ άντεξε απέναντι στη Μπράγκα για 44 λεπτά. Ήταν πολύ καλή και είχε τις ευκαιρίες της τις οποίες όμως δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί. Οι Πορτογάλοι κατάφεραν να προηγηθούν από ένα τυπικό λάθος της άμυνας στο 44’ με τον Γκαλένο κλείνοντας το α’ ημίχρονο προηγούμενοι με 1-0. Στο β’ ημίχρονο το ματς ξεκίνησε ισορροπημένο αλλά όσο περνούσε η ώρα η Μπράγκα έβρισκε χώρους και σε μια αντεπίθεση στο 78’ ο Παουλίνιο έκανε το 2-0. Εκεί άρχισε η φαρσοκωμωδία από την πλευρά της ΑΕΚ. Ο Λιβάγια που είχε μπει σαν αλλαγή στο 61’, στο 88’ έχασε την μπάλα στο κέντρο του γηπέδου,  σταμάτησε να τρέχει και να πιέζει για ανάκτηση της κατοχής και η ΑΕΚ δέχτηκε το 3ο γκολ από τον Ρικάρντο Χόρτα. Ο Καρέρα έκανε αμέσως αλλαγή τον Κροάτη προκαλώντας ένα επεισόδιο με τον παίχτη που αντέδρασε στην απόφαση του Ιταλού τεχνικού.

22 Οκτωβρίου 2020

Μπράγκα – ΑΕΚ 3-0 / Διαιτητής ο Γάλλος Ruddy Buquet 

(44’ Γκαλένο, 78’ Παουλίνιο, 88’ Χόρτα)

ΜΠΡΑΓΚΑ : Matheus, David Carmo, Bruno Viana, Sequeira, Ricardo Esgaio, Castro (90+2’Guilherme Schettine), Galeno (84’ Al Musrati), Luri Medeiros (60’ Andre Horta), Fransergio (84’ Francisco Moura), Ricardo Horta (90+2’ Joao Novais), Paulinho.

Προπονητής : Carlos Carvalhal

ΑΕΚ : Παναγιώτης Τσιντώτας, Ιονούτ Νεντελτσιάρου, Ντμίτρο Τσιγκρίνσκι (61’ Μάρκο Λιβάγια (89’ Θεοδόσης Μαχαίρας)), Στράτος Σβάρνας, Νέναντ Κρίστισιτς, Γιεβγιέν Σάκχοφ, Σταύρος Βασιλαντωνόπουλος, Χέλντερ Λόπες, Πέτρος Μάνταλος, Καρίμ Ανσαριφάρντ (62’ Μουαμέρ Τάνκοβιτς), Νέλσον Ολιβέϊρα.

Προπονητής : Μάσιμο Καρέρα


Europa League 2020/21 – Group G  

2η Αγωνιστική – 29 Οκτωβρίου 2020 – ΟΑΚΑ



Στις 29 Οκτωβρίου 2020, στο άδειο από θεατές ΟΑΚΑ λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας Covid-19, η AEK μπήκε φοβισμένη και αυτό μια έμπειρη ομάδα σαν την Liecester City το εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο. Προηγήθηκε 0-1 με πέναλτι του Βάρντι στο 18’και έκανε το 0-2 με τον Τσουντχάρι πριν λήξει το ημίχρονο στο 39’. Η ΑΕΚ έδειξε ανήμπορη να αντιδράσει. Οι αλλαγές που έγιναν στο ημίχρονο βοήθησαν την ομάδα να παίξει με καλύτερο τέμπο και γρήγορα ο ορεξάτος Τάνκοβιτς μείωσε σε 1-2 στο 49’ και έχασε μεγάλη ευκαιρία να κάνει πολύ γρήγορα το 2-2. Η ΑΕΚ ήθελε αλλά δεν μπορούσε να πετύχει την ισοφάριση και κάπως έτσι ήρθε η δεύτερη ήττα σε ισάριθμα ματς στον θεσμό, κάτι που έκανε την υπόθεση πρόκριση πολύ δύσκολη.

29 Οκτωβρίου 2020

ΑΕΚ – Λέστερ Σίτυ 1-2 / Διαιτητής ο Αυστριακός Harald Lechner

(49’ Τάνκοβιτς – 18’ Βάρντι πεν., 39’ Τσουντχάρι)

ΑΕΚ : Παναγιώτης Τσιντώτας, Εμανούελ Ινσούα (86’ Θεοδόσης Μαχαίρας), Μιχάλης Μπακάκης (86’ Σταύρος Βασιλαντωνόπουλος), Ιουνούτ Νεντελτσιάρου, Στράτος Σβάρνας, Νέναντ Κρίστισιτς, Γιεβγιέν Σάκχοφ (86’ Ανέλ Σαμπανάτζοβιτς), Χέλντερ Λόπες, Πέτρος Μάνταλος, Μάρκο Λιβάγια (46’ Μουαμέρ Τάνκοβιτς), Καρίμ Ανσαριφάρντ (46’ Νέλσον Ολιβέϊρα)

Προπονητής : Μάσιμο Καρέρα

ΛΕΣΤΕΡ ΣΙΤΥ : Kasper Schmeichel, Wesley Fofana, Wes Morgan, Christian Fuchs (46’ Luke Thomas), Hamza Choudhury (66’ Nampalys Mendy), Youri Tielemans, Marc Albrighton, James Justin, James Maddison (74’ Harvey Barnes), Cengiz Under (66’ Dennis Praet), Jamie Vardy (70’ Kelechi Iheanacho)

Προπονητής : Brendan Rodgers


Europa League 2020/21 – Group G  

3η Αγωνιστική – 5 Νοεμβρίου 2020 – Slavutych Arena



Η ΑΕΚ ταξιδεύει στην Ουκρανική πόλη Zaporizhzhia για να αντιμετωπίσει στις 5 Νοεμβρίου 2020 την Zorya Lugansk στην άδεια από θεατές Slavutych Arena.

Η Ένωση κάνει ένα μεγάλο ματς, είναι ξεκάθαρα «στη μέρα της» και η τριάδα Τάνκοβιτς, Μάνταλου, Λιβάγια για 60’ λεπτά έκανε όργια. Πέτυχαν από ένα γκολ ο καθένας (7’, 34’, 54’)και επίσης σέρβιρε από μια ασίστ ο καθένας ανεβάζοντας τον δείκτη του σκορ στο 0-3.  Η Ζόρια έμεινε σε ρόλο κομπάρσου, το ματς κρίθηκε νωρίς και η καλύτερη εμφάνιση της χρονιάς ήταν γεγονός. Οι Ουκρανοί μείωσαν στο 81’ με τον Κοτσέρχιν αλλά με την σέντρα ο κορυφαίος του γηπέδου Μάρκο Λιβάγια έκανε στο ίδιο λεπτό (81’) το 1-4 δίνοντας διαστάσεις θριάμβου στην νίκη της ΑΕΚ και διατηρώντας ζωντανές τις ελπίδες της ομάδας για να κυνηγήσει την πρόκριση.

5 Νοεμβρίου 2020

Ζόρια Λουχάνσκ – ΑΕΚ  1-4 / Διαιτητής ο Σκωτσέζος Willie Collum 

(81’ Κοτσέρχιν – 7’ Τάνκοβιτς, 34’ Μάνταλος, 54’, 81’ Λιβάγια)

ΖΟΡΙΑ ΛΟΥΧΑΝΣΚ : Mykyta Shevchenko, Joel Abu Hanna, Vitaliy Vernydub, Andreis Ciganiks, Dmytro Ivanisenya, Dmytro Khomchenovskyi (59’ Denys Favorov), Vladyslav Kochergin, Vladyslav Kabaev (59’ Oleksandr Gladkyi), Vladlen Yurchenko, Maksym Lunyov (46’ Yegor Nazaryna), Artem Gromov (46’ Allahyar Syyadmanesh)

Προπονητής : Viktor Skrypnyk

ΑΕΚ : Παναγιώτης Τσιντώτας, Εμάνουελ Ινσούα, Σταύρος Βασιλαντωνόπουλος, Ιονούτ Νεντελτσιάρου, Ντμίτρο Τσιγκρίνσκι, Στράτος Σβάρνας, Νέναντ Κρίστισιτς (85’ Κωστας Γαλανόπουλος), Γιεβγιέν Σάκχοφ (70’ Ανέλ Σαμπανάτζοβιτς), Πέτρος Μάνταλος (85΄Φοίβος Μπότος), Μάρκο Λιβάγια, Μούαμερ Τάνκοβιτς (75΄Καρίμ Ανσαριφάρντ)

Προπονητής : Μάσιμο Καρέρα


Europa League 2020/21 – Group G  

4η Αγωνιστική – 26 Νοεμβρίου 2020 – ΟΑΚΑ



Ακόμη ένα ματς με άδειες κερκίδες λόγω της πανδημίας στο ΟΑΚΑ στις 26 Νοεμβρίου 2020. Αντίπαλος και πάλι η Zorya Lugansk, αυτή τη φορά στην Αθήνα.

Όταν έχεις επικρατήσει εμφατικά με 1-4 απέναντι στην ίδια ομάδα και στην έδρα της πριν από 20 μέρες, τότε πρέπει να κάνεις πολλά στραβά για να διασυρθείς από αυτήν στην έδρα σου. Και η ΑΕΚ στο συγκεκριμένο ματς τα έκανε όλα λάθος. Ξεκινώντας από τον προπονητή που για κάποιο ανεξήγητο λόγο εμφάνισε την ομάδα με φουλ αμυντικό προσανατολισμό απέναντι σε έναν αντίπαλο που δεν είχε καν διάθεση για να επιτεθεί. Πέρα όμως από τις προπονητικές επιλογές και άσχετα με το ποιες ήταν αυτές, οι παίκτες που πριν 20 μέρες διέλυσαν την Ζόρια έμοιαζαν να μην μπήκαν ποτέ στο γήπεδο εκείνο το βράδυ. Στο 48’ ήρθε η αποβολή του Σάκχοφ με δεύτερη κίτρινη κάρτα να δυσκολέψει περισσότερο την κατάσταση για την ΑΕΚ  και στο 61’ ένα παιδαριώδες λάθος από τον Αθανασιάδη επέτρεψε στον Γκρομόβ να βάλει μπροστά τους Ουκρανούς με 0-1.  Από εκεί και μετά ήρθε η κατάρρευση για την Ένωση με συνέπεια να διασυρθεί και να γράψει μια μαύρη σελίδα στην Ευρωπαϊκή της ιστορία καθώς ο Καμπάεφ στο 75’ και ο Γιουρτσένκο με εκτέλεση πέναλτι στο 86’ ανέβασαν το σκορ στο 0-3 υπέρ της Ζόρια. Η υπόθεση πρόκριση έδειχνε να χάνεται οριστικά και η ΑΕΚ θα έπρεπε να σηκώσει κεφάλι και να προσπαθήσει να περισώσει ότι περισσότερο μπορούσε από το πληγωμένο γόητρο της.

26 Νοεμβρίου 2020

ΑΕΚ – Ζόρια Λουχάνσκ  0-3 / Διαιτητής ο Aliyar Agaev από το Αζερμπαϊτζάν

(61’ Γκρομόβ, 75’ Καμπάεφ, 86’ Γιουρτσένκο πεν.)

ΑΕΚ : Γιώργος Αθανασιάδης, Εμάνουελ Ινσούα, Μιχάλης Μπακάκης (65’ Κώστας Γαλανόπουλος), Ιονούτ Νεντελτσιάρου, Ντμίτρο Τσιγκρίνσκι, Στράτος Σβάρνας (82’ Σταύρος Βασιλαντωνόπουλος), Αντρές Σιμόες (87’ Θεοδόσης Μαχαίρας), Γιεβγιέν Σάκχοφ, Νέναντ Κρίστισιτς, Μουαμέρ Τάνκοβιτς (66’ Καρίμ Ανσαριφάρντ), Μάρκο Λιβάγια

Προπονητής : Μάσιμο Καρέρα

ΖΟΡΙΑ ΛΟΥΧΑΝΣΚ : Mykyta Shevchenko, Joel Abu Hanna, Vitaliy Vernydub, Andreis Ciganiks, Dmytro Ivanisenya, Denys Favorov, Vladyslav Kochergin (82’ Maksym Lunyov), Vladyslav Kabaev (87’ Sergiy Gryn), Oleksandr Gladkyi (63’ Yegor Nazaryna), Vladlen Yurchenko (87’ Mihailo Perovic), Artem Gromov (87’ Allahyar Syyadmanesh)

Προπονητής : Viktor Skrypnyk


Europa League 2020/21 – Group G  

5η Αγωνιστική – 3 Δεκεμβρίου 2020 – ΟΑΚΑ



Στις 3 Δεκεμβρίου 2020 το ΟΑΚΑ κρύο και παγωμένο τόσο λόγω καιρού αλλά και λόγω της έλλειψης θεατών από τα συνηθισμένα πλέον μέτρα κατά της πανδημίας, υποδέχεται ΑΕΚ και Braga με εκ διαμέτρου αντίθετες ψυχολογίες και στόχους.

Για την Ένωση είναι τυπικά το τελευταίο της χαρτί κι αυτό για να κυνηγήσει μόνο κάποιες απειροελάχιστες μαθηματικές ελπίδες για πρόκριση – θαύμα. Οι Πορτογάλοι ψάχνουν απλά να σφραγίσουν το εισιτήριο τους για την επόμενη φάση με μοναδικό διακύβευμα την τελική κατάταξη στις θέσεις 1-2 μαζί με τη Λέστερ Σίτυ.

Όταν στο 7’ ο Τορμένα και στο 10’ ο Εσγκάγιο κάνουν ήδη το σκορ 0-2, τότε παύει να υπάρχει κάθε ελπίδα και η «σεμνή τελετή» λήγει πρόωρα και άδοξα. Η ΑΕΚ παροδικά μόνο κατάφερε να δείξει κάποια αντίδραση και να  μειώσει με τον Ολιβέϊρα στο 31’ αλλά το  γκολ του Ρικάρντο Χόρτα απέναντι σε έναν απελπιστικό Μπακάκη ακριβώς στη λήξη του α’ ημιχρόνου στο 45’ τελείωσε κάθε συζήτηση για την έκβαση του ματς.

Το γκολ του Γκαλένο στο 83’ έφερε την Ένωση σε θέση που άγγιζε τα όρια του διασυρμού. Το μόνο που κατάφερε η ΑΕΚ ήταν να πετύχει το 2-4 στο 89’με τον Βασιλαντωνόπουλο και να μετριάσει κάπως την έκταση του σκορ.

3 Δεκεμβρίου 2020

ΑΕΚ – Μπράγκα 2-4 / Διαιτητής ο Βούλγαρος Georgi Kabakov 

(31’ Ολιβέϊρα, 89’ Βασιλαντωνόπουλος – 7’ Τορμένα, 10’ Εσγκάγιο, 45’ Ρικ. Χόρτα, 83’ Γκαλένο)

ΑΕΚ : Παναγιώτης Τσιντώτας, Εμάνουελ Ινσούα, Μιχάλης Μπακάκης (46’ Σταύρος Βασιλαντωνόπουλος), Ιονούτ Νεντελτσιάρου, Νασίμ Χνιντ, Αντρές Σιμόες, Κώστας Γαλανόπουλος, Πέτρος Μάνταλος (74’ Λιβάι Γκαρσία), Χρήστος Αλμπάνης (60’ Μουαμέρ Τάνκοβιτς), Μάρκο Λιβάγια, Νέλσον Ολιβέιρα (60’ Καρίμ Ανσαριφάρντ)

Προπονητής : Μάσιμο Καρέρα

ΜΠΡΑΓΚΑ : Matheus, Tormena, Bruno Viana (46’ David Carmo), Sequeira, Al Mustafi (57’ Fransergio), Castro (78’ Joao Novais), Ricardo Esgaio, Galeno, Ricardo Horta, Luri Medeiros (57’ Andre Horta), Paulinho (71’ Guilherme Schettine)

Προπονητής : Carlos Carvalhal


Europa League 2020/21 – Group G  

6η Αγωνιστική – 10 Δεκεμβρίου 2020 – King Power Stadium



Τελευταίο ματς για την ΑΕΚ στη Φάση των Ομίλων αλλά και γενικότερα στη διοργάνωση, αυτό στις 10 Δεκεμβρίου 2020 μπροστά στις άδειες λόγω πανδημίας κερκίδες του γηπέδου της Leicester City.

Aδιάφορο βαθμολογικά ματς και η ΑΕΚ μπήκε με μάλλον … κωμική διάθεση αφού μετά από σωρεία αστείων λαθών βρέθηκε για δεύτερο συνεχόμενο παιχνίδι να είναι πίσω στο σκορ με δύο γκολ στο πρώτο τέταρτο. Ο Ουντέρ στο 12’ και ο Μπαρνς στο 14’ είχαν ρίξει από νωρίς την Ένωση στο καναβάτσο. Το υπόλοιπο ματς εξελίχθηκε σε αγγαρεία με τους Κιτρινόμαυρους να σκέφτονται μόνο και μόνο πως να μην διασυρθούν και να μην ανέβει ο δείκτης του σκορ σε εξευτελιστικά επίπεδα και τους Άγγλους απλά να … κοιτάζουν τα «ρολόγια» τους.

Η Ευρωπαϊκή πορεία της ΑΕΚ τελείωσε με αρνητικό πρόσημο για μια ακόμη φορά. Δεν κατάφερε όχι να διεκδικήσει την πρόκριση αλλά τελείωσε τον όμιλο 4η και καταϊδρωμένη έχοντας στην πλάτη της το βάρος του παθητικού των 15 γκολ.

10 Δεκεμβρίου 2020

Λέστερ Σίτυ – ΑΕΚ 2-0 / Διαιτητής ο Βέλγος Lawrence Visser

(12’ Ουντέρ, 14’ Μπαρνς)

ΛΕΣΤΕΡ ΣΙΤΥ : Danny Ward, Jonny Evans, Wesley Fofana (82’ Wes Morgan), Luke Thomas, James Justin, Wilfred Ndidi (63’ Nampalys Mendy), Youri Tielemans (82’ Hamza Choudhury), Dennis Praet, Harvey Barnes, Cengiz Under, Kelechi Iheanacho (67’ Ayoze Perez)

Προπονητής : Brendan Rodgers

ΑΕΚ : Παναγιώτης Τσιντώτας, Στράτος Σβάρνας (56’ Γιέβγιεν Σάκχοφ), Σταύρος Βασιλαντωνόπουλος, Ιονούτ Νεντελτσιάρου, Νασίμ Χνιντ, Αντρές Σιμόες (81’ Κώστας Γαλανόπουλος), Νέναντ Κρίστισιτς, Πέτρος Μάνταλος (66’ Χρήστος Αλμπάνης), Μάριο Μιτάϊ, Καρίμ Ανσαριφάρντ (66’ Νέλσον Ολιβέϊρα), Λιβάι Γκαρσία (55’ Θεοδόσης Μαχαίρας)

Προπονητής : Μάσιμο Καρέρα