Περίοδος 1995-1996
ΠΕΡΙΟΔΟΣ 1995/96 – Πρόεδρος: Μιχάλης Τροχανάς
Προπονητής: Ντούσαν Μπάγεβιτς – Dusan Bajevic – 8η σεζόν
Τερματοφύλακες: Σπύρος Οικονομόπουλος (Διονύσης Χιώτης) – Βασίλης Καραγιάννης – Ηλίας Ατματσίδης
Αμυντικοί: Βάιος Καραγιάννης – Γιώργος Αγορογιάννης – Νίκος Κωστένογλου – Στέλιος Μανωλάς – Γιώργος Κούτουλας – Κώστας Παυλόπουλος – Γιώργος Θεοδωρίδης – Μιχάλης Βλάχος – Μιχάλης Κασάπης- Χάρης Κοπιτσής – Βασίλης Μπορμπόκης
Μέσοι: Τάσος Γρηγοριάδης – Βασίλης Τσιάρτας – Τόνι Σαβέφσκι – Τεμούρι Κετσμπάγια – Ρέφικ Σαμπανάτζοβιτς – Σταύρος Σταματής – Χρήστος Μαλαδένης
Επιθετικοί: Ντανιέλ (Λίμα) Μπατίστα – Βασίλης Δημητριάδης – Χρήστος Κωστής – Δημήτρης Σαραβάκος
Μια ομάδα που μάγεψε όλο το ελληνικό ποδοσφαιρικό κοινό με το θέαμα που παρουσίασε, αλλά κατέκτησε μόνο το κύπελλο Ελλάδας, ενώ στο πρωτάθλημα έμεινε τελικά στην δεύτερη θέση πίσω από τον Παναθηναικό.
Το καλοκαίρι του 1995 νέος μεγαλομέτοχος και πρόεδρος της ομάδας είναι ο Μιχάλης Τροχανάς. Σε συνεργασία με τον Ντούσαν Μπάγεβιτς, διατηρεί όλο το ήδη πολύ καλό υπάρχον ρόστερ και το ενισχύει με τους Μπατίστα (επιστρέφει από Ολυμπιακό), Μαλαδένη και Παυλόπουλο. Η ΑΕΚ έχει πλέον ένα πάρα πολύ καλό υλικό παικτών κι αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι πολλοί παίκτες που ήδη υπήρχαν στην ομάδα κάνουν μια από τις καλύτερες σεζόν της καριέρας τους. Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς καταφέρνει να χωρέσει όλα τα αστέρια αυτής της ομάδας στην ενδεκάδα, δημιουργεί ένα “διαστημικό” σύνολο και φτιάχνει μια ομάδα που στην καλή της μέρα δείχνει ικανή να “σαρώσει” οποιονδήποτε εγχώριο αντίπαλο. Η ΑΕΚ παίζει απίστευτο ποδόσφαιρο, βάζει 87 γκολ σε 34 ματς (απίστευτος μέσος όρος 2,56 γκολ/ματς!), αλλά τερματίζει δεύτερη, πίσω από τον Παναθηναικό, ο οποίος είναι πολύ λιγότερο θεαματικός, αλλά αποδεικνύεται ελαφρώς πιο ουσιαστικός (Παναθηναικός 26 νίκες -5 ισοπαλίες-3 ήττες, ΑΕΚ 25 νίκες-6 ισοπαλίες-3 ήττες). Μεγάλο ρόλο στην έκβαση του πρωταθλήματος παίζει η νίκη του Παναθηναικού στο ματς του β´ γύρου στο ΟΑΚΑ τον Απρίλιο του 1996 με γκολ του Μπορέλλι (1-0), αλλά και οι εκτός έδρας ισοπαλίες της ΑΕΚ στην συνέχεια, με ΟΦΗ (1-1) και Skoda Ξάνθη (1-1).
Κατά γενική ομολογία η ΑΕΚ έχασε μεγάλο μέρος της αυτοσυγκέντρωσης της ως ομάδα κατά την διάρκεια του δευτέρου γύρου, λόγω του θέματος Μπάγεβιτς. Οι δημοσιογραφικές πληροφορίες από το ρεπορτάζ των “ερυθρολεύκων” που έλεγαν ότι έχει συμφωνήσει με τον Σωκράτη Κόκκαλη για μετακίνησή του στον Ολυμπιακό το ερχόμενο καλοκαίρι, αρχικά ακούστηκαν ως…ανέκδοτο στην πλευρά της ΑΕΚ. Όσο όμως ο Σερβοέλληνας τεχνικός δεν τις διέψευδε, τόσο μεγάλωνε η αγωνία κσι η ανασφάλεια στην ΑΕΚ (στην οποία πλέον ο Μπάγεβιτς λατρευόταν ως ποδοσφαιρικός θεός) κι ήταν λογικό όλη αυτή η ιστορία να έχει τον αντίκτυπό της στο αγωνιστικό κομμάτι. Ταυτόχρονα πάντως, μεγάλα προβλήματα δημιουργούσαν και οι εκκεντρικές ανακοινώσεις του ιδιόρρυθμου Μιχάλη Τροχανά (του οποίου την εν γένει συμπεριφορά επικαλέστηκε αργότερα κι ο Μπάγεβιτς για την -εν τέλει-φυγή του, χωρίς πάντως αυτό να πείθει ως δικαιολογία την πλειοψηφία του κόσμου των κιτρινόμαυρων, αφού η “δύναμη” του Μπάγεβιτς τότε ήταν πάνω από προέδρους ή ακόμα και ιδιοκτήτες).
Η ΑΕΚ λοιπόν χάνει τελικά το πρωτάθλημα, αλλά το ποδόσφαιρο που έπαιξε έχει μείνει στην ιστορία όχι μόνο της ομάδας, αλλά και του ελληνικού ποδοσφαίρου γενικότερα. Έιναι άδικο να ξεχωρίσει κανείς διακριθέντες για την σεζόν, αφού όλοι οι παίκτες που συνήθως απάρτιζαν την βασική ενδεκάδα (Ατματσίδης, Μπορμπόκης, Κασάπης, Μανωλάς, Κωστένογλου, Σαμπανάτζοβιτς, Σαβέβσκι, Κετσμπάγια, Τσιάρτας, Κωστής, Μπατίστα) ήταν καταπληκτικοί. Ένα “κλικ” ίσως παραπάνω, ήταν ο Βασίλης Τσίαρτας ο οποίος αναδείχτηκε και πρώτος σκόρερ της ομάδας και του πρωταθλήματος με 26 γκολ. Διψήφιο επίσης αριθμό γκολ πέτυχαν και οι Κωστής (19), Κετσμπάγια (14) και Μπατίστα (10).
Μεγαλύτερες σε έκταση νίκες για το πρωτάθλημα είχαμε στα ματς ΑΕΚ-Ιωνικός 6-0 και ΑΕΚ-Αθηναικός επίσης 6-0.
ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΟΣ 1995/96
Το φανταστικό ποδόσφαιρο που παίζει η ΑΕΚ την συγκεκριμένη σεζόν, μπορεί να μην της δίνει τελικά το πρωτάθλημα, αλλά τουλάχιστον η ομάδα θα στεφθεί κυπελλούχος Ελλάδας! Μια κατάκτηση που δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης σε αντιπάλους, αφού οι “κιτρινόμαυροι” αποκλείουν σχετικά άνετα σε διπλούς αγώνες Ολυμπιακό και Παναθηναικό και πετυχαίνουν 7 γκολ στον τελικό της διοργάνωσης εναντίον του Απόλλωνα Αθηνών.
Αρχικά η ΑΕΚ βρίσκεται στον ίδιο όμιλο με Παναθηναικό, Παναιγιάλειο, Ολυμπιακό Βόλου και Αλμωπό Αριδαίας και περνάει εύκολα στον 2ο γύρο της διοργάνωσης (ως δεύτερη πάντως με 9 βαθμούς, με πρώτο τον Παναθηναικό με 12 βαθμούς). Τα ματς: ΑΕΚ-Αλμωπός Αριδαίας 6-2, Ολυμπιακός Βόλου-ΑΕΚ 0-2, ΑΕΚ-Παναιγιάλειος 4-1, Παναθηναικός-ΑΕΚ 3-1.
Στον δεύτερο γύρο αποκλείει άνετα τον Ηρακλή ( δυό νίκες με 1-0 εντός και 0-2 εκτός) και στον τρίτο γύρο κληρώνεται με τον Ολυμπιακό.
Στο πρώτο ματς εναντίον των “ερυθρολεύκων” που γίνεται στο ΟΑΚΑ, η ΑΕΚ παραδίδει για μια ακόμα φορά “μαθήματα ποδοσφαίρου” και με 3 γκολ των Ντανιέλ Μπατίστα (20′), Χρήστου Κωστή (27′) και Ντανιέλ Μπατίστα και πάλι (47′), ουσιαστικά “καθαρίζει” εύκολα την πρόκριση. Ο Ολυμπιακός απλά μειώνει με ένα πολύ αμφισβητούμενο πέναλτυ που κερδίζει ο Σαπάνης από τον Βάιο Καραγιάννη κι εκτελεί εύστοχα ο Ίλια Ίβιτς στο 64′ (κι ενώ από την ΑΕΚ έχει ήδη αποβληθεί με δεύτερη κίτρινη κάρτα για χέρι -που δεν φαίνεται να έκανε- ο Στέλιος Μανωλάς). Αργότερα αποβάλλεται κι ο Νίκος Κωστένογλου, αλλά η ΑΕΚ ακόμα και με 9 παίκτες κρατάει το σκορ στο 1-3 (http://youtu.be/k5ZEreAoma0).
Στην ρεβάνς της Ν.Φιλαδέλφειας ο Ολυμπιακός πιέζει στο πρώτο ημίχρονο και καταφέρνει να προηγηθεί με γκολ του Ίβιτς στο 37′, αλλά η ΑΕΚ κρατάει με άνεση την πρόκριση και τελικά μάλιστα ισοφαρίζει με πέναλτυ του Βασίλη Τσιάρτα στο 71′ (τελικό σκορ 1-1 http://youtu.be/nFIdSukW5FU,http://youtu.be/E-VX4ZWi1pw).
Στα προημιτελικά του θεσμού η “Ένωση” καλείται να ξεπεράσει και το εμπόδιο του Παναθηναικού και τα καταφέρνει πάλι σχετικά εύκολα. Στο πρώτο ματς στη Ν. Φιλαδέλφεια η ΑΕΚ παίζει πάρα πολύ καλά και πάλι, προηγείται με αυτογκόλ του Καλιτζάκη στο 29′ για το πρώτο ημίχρονο, ενώ στο δεύτερο ημίχρονο δείχνει να “αγγίζει” πλέον την πρόκριση, αφού πετυχαίνει άλλα δύο γκολ με τον Χρήστο Κωστή (53′) και με σουτ του Τιμούρ Κετσμπάγια (77′). Τελικά ο Παναθηναικός ξαναμπαίνει κάπως στο παιχνίδι της πρόκρισης με ένα γκολ του Αλεξούδη στο 88′ (τελικό σκορ 3-1 http://youtu.be/AjM5puB-eRc).
Στον επαναληπτικό του ΟΑΚΑ, η ΑΕΚ δεν δείχνει όμως να αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης και ουσιαστικά έχει ήδη προκριθει από το 7′ με δύο γκολ των Τιμούρ Κετσμπάγια (2′) και Ντανιέλ Μπατίστα (7′). Ο Παναθηναικός συνέρχεται από το αρχικό σοκ και ισοφαρίζει σχετικά γρήγορα με 2 γκολ του Βαζέχα (17′ και 20′), αλλά δεν μπορεί να κάνει κάτι παραπάνω μέχρι το τέλος του ματς (τελικό σκορ 2-2 http://youtu.be/TSq0Hw3aWXA).
Στον ημιτελικό του θεσμού η ΑΕΚ τίθεται αντιμέτωπη με τον Αθηναικό. Κάνει “περίπατο” στο πρώτο ματς εντός έδρας με 5-0 ( 19′, 40′, 90′ Μπατίστα, 24′ Κοπιτσής, 73′ Κωστής) και κερδίζει και στην ρεβάνς -διαδικαστικού πλέον χαρακτήρα- με 0-1 (Κωστένογλου 88′).
Έτσι η ΑΕΚ φτάνει δικαιότατα στον τελικό του ΟΑΚΑ, όπου έχει να αντιμετωπίσει τον Απόλλωνα Αθηνών.
Ο Μπάγεβιτς “κατεβάζει” ένα λίγο πιο συντηρητικό σχήμα (ΦΩΤΟ) από αυτο που συνηθίζει (επιλέγοντας για την αρχική ενδεκάδα τον Μιχάλη Βλάχο αντί του Χρήστου Κωστή), αλλά η ΑΕΚ δεν έχει τελικά κανένα πρόβλημα να “ζωγραφίσει” και πάλι εντός γηπέδου (παρά την αποβολή του Μπατίστα στο 52′), πετυχαίνοντας 7 γκολ(!) Τελικό σκορ 7-1.
Ο ΤΕΛΙΚΟΣ
ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ: Ράπτης, Ιωάννου, Μαυρίδης (55′ Λαχανάς), Θεοδωρόπουλος (35′ Αλέξης), Αποστόλου (46′ Κεφαλάς), Τάτσης, Βελέντζας (c), Έρακ, Μπάρνιακ, Κόλα, Νικολαΐδης
Προπονητής: Γιάννης Παθιακάκης.
ΑΕΚ: Ατματσίδης, Μπορμπόκης (66′ Μαλαδένης), Κωστένογλου, Μανωλάς (c), Σαμπανάτζοβιτς, Βλάχος (66′ Κωστής), Κετσμπάγια, Σαβέβσκι, Μπατίστα, Τσιάρτας (82′ Βάιος Καραγιάννης), Κασάπης
Προπονητής: Ντούσαν Μπάγεβιτς.
∆ιαιτητής: Χρήστος Σωτηρόπουλος (Πειραιά) – Βοηθοί: Αντώνης Τόγιας (Πειραιά) – Νίκος Βεργής (Θεσσαλονίκης), 4ος: Μάλαμας Τεβεκέλης (Θεσσαλονίκης)
Σκόρερς: 11′ Μπατίστα (σουτ), 22′ Τσιάρτας (σουτ), 34′ Μπατίστα (σουτ), 48′ Τσιάρτας (πεν), 60′ Κετσμπάγια (σουτ), 76′ Τσιάρτας (σουτ), 78′ Μπάρνιακ (σουτ), 89′ Κωστής (σουτ).
Θεατές: 31.563
Κόκκινες κάρτες: 52′ Μπατίστα
Κίτρινες κάρτες: Έρακ, Κεφαλάς, Βλάχος, Κασάπης, Μπορμπόκης, Μανωλάς
Η Παρουσία στην Ευρώπη
ΚΥΠΕΛΛΟ ΚΥΠΕΛΛΟΥΧΩΝ 1995/96 – Α’ Γύρος
Η ΑΕΚ ξεκινά να ξαναχτίζει το “καλό” της όνομα στην Ευρώπη, μαζεύει βαθμούς και σιγά-σιγά αποφεύγει τις δύσκολες κληρώσεις από τον πρώτο γύρο. Αυτή τη φορά, αντίπαλός της κληρώθηκε η ελβετική Σιόν και όλοι θεωρούσαν δεδομένη την πρόκριση. Πράγματι στο πρώτο παιχνίδι στη Νέα Φιλαδέλφεια, χωρίς να πιάσει υψηλά στάνταρτς απόδοσης, τελείωσε την υπόθεση πρόκριση με ένα καθαρό 2-0. Η εμφάνιση δεν ήταν ιδιαιτέρως ικανοποιητική, αλλά και οι Ελβετοί δεν έδειξαν κάτι το ιδιαίτερο. Όπως αναμενόταν, όταν η ΑΕΚ σοβαρεύτηκε, πέτυχε το πρώτο γκολ με το Μιχάλη Βλάχο και έκανε και το 2-0 με τον Μπρομπόκη, αναγάγοντας τον επαναληπτικό σε τυπική σχεδόν διαδικασία.
14/09/95: ΑΕΚ-Σιόν 2-0 / Διαιτητής ο Βέλγος Φρανς Βαν Ντεν Βίνγκερτ
(45’ Βλάχος, 70’ Μπορμπόκης)
ΑΕΚ: Ατματσίδης, Μπορμπόκης (87’ Κοπιτσής), Κωστένογλου, Μανωλάς, Μαλαδένης, Βλάχος, Κετσπάγια, Σαβέβσκι, Μπατίστα (90’ Δημητριάδης), Κωστής.
Προπονητής: Ντούσαν Μπάγεβιτς
ΣΙΟΝ: Λέμαν, Κουεντίν, Μοζέρ, Κομπουαρέ, Χέρ, Σιλβέστρ, Φουρνιέ, Γουϊκί, Βερκρίς, Μιραντίνια (83′ Τζιαλάντσα), Λα Πλακά (77′ Μπονβέν).
Προπονητής: Μισέλ Ντεκαστέλ
http://www.youtube.com/watch?v=jqTOhxvkoAc
Η ρεβάνς στο “Τουρμπιγιόν” αποδείχθηκε δυσκολότερη του αναμενομένου, παρότι το τελικό 2-2 διασκέδασε τις εντυπώσεις. Οι Ελβετοί δεν κατέθεσαν τα όπλα και κυνήγησαν τις πιθανότητες πρόκρισης που τους είχαν απομείνει, ποντάροντας σε ένα γρήγορο γκολ που θα άγχωνε την ΑΕΚ. Πράγματι, πριν συμπληρωθεί το πρώτο εικοσάλεπτο, πήραν κεφάλι στο σκορ και συνέχισαν να πιέζουν για το δεύτερο. Η πρόκριση πλέον φάνταζε ανοικτή, μέχρι που ήρθε ο Τιμούρ Κετσμπάγια στο 82ο λεπτό να δώσει τέλος στο άγχος. Το παιχνίδι μετά το 1-1 άνοιξε, οι Ελβετοί απάντησαν αμέσως στο γκολ της ΑΕΚ, αλλά ο Ντανιέλ Μπατίστα τρία λεπτά πριν το τελικό σφύριγμα εξαφάνισε τις όποιες λιγοστές ελπίδες των Ελβετών. Μια πρόκριση που θα μπορούσε να έλθει με λιγότερο άγχος, κατακτήθηκε και οδήγησε την ΑΕΚ στο 2ο γύρο της διοργάνωσης.
28/09/95: Σιόν-ΑΕΚ 2-2 / Διαιτητής ο Ιταλός Λόρις Σταφότζια
(19’ Μπονβέν, 84’ Τζιαλάντζα – 82’ Κετσπάγια, 87’ Μπατίστα)
ΣΙΟΝ: Λέμαν, Κουεντίν, Κομπουαρέ, Χέρ, Μπονβέν, Μπιλμάν (78′ Τζιαλάντσα), Γουϊκί, Σιλβέστρ, Φουρνιέ, Λα Πλακά (63′ Μοζέρ), Σασό (83′ Γιενέ).
Προπονητής: Μισέλ Ντεκαστέλ
ΑΕΚ: Ατματσίδης, Μπορμπόκης, Κωστένογλου, Μανωλάς, Σαμπανάτζοβιτς, Βλάχος, Κετσπάγια, Μαλαδένης, Μπατίστα, Τσιάρτας, Κασάπης.
Προπονητής: Ντούσαν Μπάγεβιτς.
http://www.youtube.com/watch?v=eNSpoBikGHk
19/10/95: Μπορούσια Μένχεν Γκλάντμπαχ-ΑΕΚ 4-1 / Διαιτητής ο Πορτογάλος Ζόρζε Κοροάδο
(51’, 90’ Νταλίν, 55’ Πφλίπσεν, 67’ Βίνχοφ – 78’ Μαλαδένης)
ΓΚΛΑΝΤΜΠΑΧ: Κάμπς, Φρόντζεκ, Άντερσον, Νόϊν (86′ Χούϊμπερτς), Καστενμάϊερ (75′ Χέρσεν), Φλίπσεν, Βίνχοφ, Έφενμπεργκ, Σνάϊντερ, Νταλίν.
Προπονητής: Μπέρντ Κράους
ΑΕΚ: Ατματσίδης, Μπορμπόκης (60’ Σαραβάκος), Κωστένογλου, Κούτουλας, Σαμπανάτζοβιτς, Βλάχος, Κετσπάγια (75’ Κοπιτσής), Σαβέβσκι, Μπατίστα (68’ Τσιάρτας), Μαλαδένης, Κασάπης.
Προπονητής: Ντούσαν Μπάγεβιτς.
http://www.youtube.com/watch?v=h9gkLiRjRDc
H ρεβάνς στη Νέα Φιλαδέλφεια, διεξήγχθη σε καλό κλίμα, ο κόσμος επειδή η ΑΕΚ απέδιδε εξαιρετικό ποδόσφαιρο στο πρωτάθλημα, έφτασε στο γήπεδο με την κρυφή πεποίθηση ότι η υπόθεση πρόκριση δεν έχει τελειώσει σε απόλυτο βαθμό και προσπάθησε με όλες του τις δυνάμεις να σπρώξει την ΑΕΚ στο κυνήγι του ονείρου. Οι ελπίδες αποδείχτηκαν φρούδες, η ΑΕΚ ήταν ελάχιστα απειλητική αφού παρά το απογοητευτικό σκορ του πρώτου αγώνα, δεν ρίσκαρε στο ελάχιστο. Ο Έφενμπεργκ στο 70ο λεπτό σημείωσε το μοναδικό γκολ της αναμέτρησης και η ΑΕΚ αποκλείστηκε με δύο ήττες. Η ευρωπαϊκή παρουσία μιας πολυαναμενόμενης σεζόν, τελείωσε αρχές Νοεμβρίου μάλλον δίκαια…
02/11/95: ΑΕΚ-Μπορούσια Μένχεν Γκλάντμπαχ 0-1 / Διαιτητής ο Σκωτσέζος Λες Μότραμ
(70’ Έφενμπεργκ)
ΑΕΚ: Ατματσίδης, Μπορμπόκης, Κασάπης, Μανωλάς, Σαμπανάτζοβιτς, Βλάχος, Σαραβάκος, Σαβέβσκι (53’ Δημητριάδης), Μαλαδένης, Τσιάρτας (72’ Κοπιτσής), Κωστής (53’ Κετσπάγια).
Προπονητής: Ντούσαν Μπάγεβιτς.
ΓΚΛΑΝΤΜΠΑΧ: Κάμπς, Κλίνκερτ, Άντερσον, Νόϊν, Καστενμάϊερ, Φλίπσεν (65′ Χοκστέτερ), Βίνχοφ, Έφενμπεργκ (89′ Άϊχιν), Σνάϊντερ, Στέρνκοπφ, Νταλίν (83′ Βόλφ).
Προπονητής: Μπέρντ Κράους