Μιχάλης Καψής
Μιχάλης Καψής – (1999/2004)
Από τους πολύ σημαντικούς κεντρικούς αμυντικούς στη νεότερη ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, με αξιοσημείωτη καριέρα -κυρίως- με την φανέλα της ΑΕΚ και ταυτόχρονα εξαιρετική παρουσία με τα χρώματα της εθνικής ομάδας των ανδρών.
Γιος του παλαιού μεγάλου αμυντικού του Παναθηναικού Άνθιμου Καψή, ο Μιχάλης Καψής γεννήθηκε στις 18 Οκτωβρίου 1973 και έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα (αγωνιζόμενος αρχικά ως αμυντικός χαφ) σε Άρη Νικαίας, Νεάπολη Πειραιά και Αναγέννηση Άρτας, πριν μεταγραφεί στον Εθνικό Πειραιώς που ήταν η ομάδα που τον ανέδειξε. Στον Εθνικό καθιερώθηκε οριστικά ως στόπερ και είχε σταδιακά όλο και καλύτερη παρουσία στα 4,5 χρόνια συμμετοχής του στην ομάδα.
Τον Ιανουάριο του 1999, ο τότε ισχυρός άνδρας της ΑΕΚ Δημήτρης Μελισσανίδης (που είχε το μάνατζμεντ της ΠΑΕ) πήρε τον παίκτη στην ομάδα ως προσωπική του επιλογή. Ο Μιχάλης Καψής δεν άργησε πολύ να ικανοποιήσει με την παρουσία του από τις πρώτες του σεζόν στην ομάδα. Ειδικά όμως τα δύο τελευταία του χρόνια στην “´Ενωση” (απαλλαγμένος πλέον και από διάφορους τραυματισμούς που είχε παλιότερα) είχε καταπληκτικές εμφανίσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη (με πολύ καλές μάλιστα παρουσίες στα ματς του Champions League των “κιτρινόμαυρων” για την περίοδο 2002/2003) και εκείνη την εποχή καθιερώθηκε και στην εθνική ομάδα των ανδρών. Παίκτης με ταχύτατες επεμβάσεις, δυναμικό και ταυτόχρονα αρκετά καθαρό παιχνίδι, που δεν υστερούσε ούτε στο ψηλό παιχνίδι, ήταν ένας ικανότατος στόπερ. Χαμηλών τόνων σαν χαρακτήρας, δεν αποτελούσε μεν τον παίκτη-ηγέτη της άμυνας, αλλά ήταν αναμφισβήτητα ένας ιδιαίτερα ποιοτικός αμυντικός.
Με τα γαλανόλευκα είχε εντυπωσιακή παρουσία στα προκριματικά του ευρωπαικού πρωταθλήματος του 2004, με αποτέλεσμα να κληθεί από τον Ότο Ρεχάγκελ στην αποστολή του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος και για την τελική φάση της διοργάνωσης. Στα γήπεδα της Πορτογαλίας είχε, το καλοκαίρι του 2004, την μεγαλύτερη στιγμή της καριέρας του. Αγωνίστηκε ως βασικός και αναντικατάστατος σε όλα τα ματς της εθνικής, είχε καταπληκτική απόδοση και είχε πολύ μεγάλη συμμετοχή στο ποδοσφαιρικό “θαύμα” της κατάκτησης του τροπαίου από την εθνική μας ομάδα.
Την ίδια περίοδο (καλοκαίρι 2004) η ΑΕΚ βρισκόταν εν μέσω μεγάλων διοικητικών αλλαγών και ο Καψής ήταν ένας από τους πολλούς καλούς ποδοσφαιριστές που αποχώρησαν από την ομάδα. Μετακόμισε στην Γαλλία για την Μπορντό, όπου είχε καλή παρουσία για έναν χρόνο. Το καλοκαίρι του 2005 επιστρέφει στην Ελλάδα και μεταγράφεται στον Ολυμπιακό (απόφασή του που φυσικά δεν αρέσει στους φίλους της ΑΕΚ). Για πολλοστή όμως φορά στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, παίκτης που διαπρέπει με την φανέλα της ΑΕΚ, δεν καταφέρνει κάτι αντίστοιχο φορώντας τα ερυθρόλευκα και ο Καψής (επηρεασμένος και από πολύ συχνούς τραυματισμούς πλέον) έχει σε 1,5 χρόνο μόλις 6 συμμετοχές για το πρωτάθλημα. Τον Ιανουάριο του 2007 πηγαίνει στον ΑΠΟΕΛ, όπου αγωνίζεται για 1,5 χρόνο και κατακτά ένα πρωτάθλημα Κύπρου. Στην συνέχεια επιστρέφει στην Ελλάδα για τον Λεβαδειακό (2008/2010) και τέλος κλείνει την καριέρα του (2010/2011) στην ομάδα που τον ανέδειξε, τον Εθνικό Πειραιώς.
Με την ΑΕΚ είχε 111 συμμετοχές και 3 γκολ για το πρωτάθλημα και κατέκτησε 2 κύπελλα (2000,2002), ενώ με την εθνική ανδρών είχε συνολικά 36 συμμετοχές κι 1 γκολ.
Μετά το τέλος της καριέρας του, ο Μιχάλης Καψής έμεινε μακριά τόσο από το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, όσο κι από τα “φώτα” της δημοσιότητας γενικότερα. Σήμερα είναι Πυραγός στην Πυροσβεστική Υπηρεσία.