Σοτζέι Μασούντ

Σοτζέι Μασούντ (Masoud Soleimani Shojaei) – (2017/2018)

 

Ο Ιρανός επιθετικός μέσος γεννήθηκε στις 9 Ιουνίου 1984 στην πόλη Σιράζ, πρωτεύουσα της επαρχίας Φαρς στο νοτιοδυτικό Ιράν. Τέταρτος από τα επτά συνολικά παιδιά της οικογένειας μοίρασε την παιδική του ηλικία μεταξύ της Σιράζ, του Αμπαντάν και της Τεχεράνης καθώς οι μεταθέσεις του στρατιωτικού πατέρα του ανάγκαζαν την οικογένεια να αλλάζει συχνά τόπο κατοικίας. Στις «αλάνες» των πόλεων αυτών ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με το ποδόσφαιρο. Μια επαφή που αρχικά αντιμετωπίστηκε αρνητικά και απαγορευτικά από τον πατέρα του παρά το γεγονός ότι με το ποδόσφαιρο ασχολιόταν συστηματικά και ο μεγαλύτερος αδερφός του Μασούντ, Σοτζέι Μαχμούντ. Οι αντιδράσεις του πατέρα του κάμφθηκαν μόνο από το αίσθημα υπερηφάνειας που του προκάλεσε η κλήση του 22χρονου Μασούντ στην Εθνική Ιράν για την τελική φάση του Μουντιάλ του 2006 στην Γερμανία.

Ο Μασούντ υπήρξε επί χρόνια βασικός παίχτης της Εθνικής ομάδας του Ιράν, της οποίας διετέλεσε και αρχηγός, ενώ υπήρξε ο πρώτος Ιρανός ποδοσφαιριστής ο οποίος αγωνίστηκε με την Εθνική του ομάδα σε τρία Μουντιάλ (2006, 2014, 2018). Στη χώρα του στοχοποιήθηκε μαζί με άλλους παίχτες της Εθνικής για τον πολιτικό του ακτιβισμό και την υποστήριξη του στα δικαιώματα των γυναικών.

Αγωνίστηκε αρχικά στις ομάδες της χώρας του Σανάτ Ναφτ Αμπαντάν, Σάϊπα και Αλ Σαρίγια μέχρι να μετακομίσει το 2008 στην Ισπανία όπου έπαιξε αθροιστικά για έξι σεζόν με τις Οσασούνα και Λας Πάλμας. Το 2014, όταν η Ισπανική «περιπέτεια» έδειχνε να ολοκληρώνεται για τον υψηλόσωμο Ιρανό, η ΑΕΚ που τότε αγωνιζόταν στην Football League, έδειξε έντονο ενδιαφέρον για την απόκτηση του με τον παίκτη όμως να επιλέγει το Κατάρ ως επόμενο σταθμό του. Για μια διετία εκεί αγωνίστηκε με τις Αλ-Σαχάνια και Αλ-Καράφα πριν έρθει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2016 για λογαριασμό του Πανιωνίου.

Με την φανέλα των Νεοσμυρνιωτών πραγματοποίησε πολύ καλές εμφανίσεις καταγράφοντας 36 συμμετοχές με 7 γκολ και 6 ασίστ, ως μέλος ενός πολύ αξιόμαχου συνόλου που τερμάτισε σε εκείνη τη σεζόν έναν βαθμό κάτω από την 4η θέση στην κατάταξη της Super League. Στον ενάμιση χρόνο που έμεινε στους «κυανέρυθρους» βρέθηκε κάτω από τις οδηγίες του μετέπειτα προπονητή της ΑΕΚ Βλάνταν Μιλόγεβιτς και συνυπήρξε στην ομάδα με τους συμπατριώτες του Ιρανούς Καρίμ Ανσαριφάρντ και Εχσάν Χατζισαφί, οι οποίοι επίσης φόρεσαν σε επόμενες σεζόν την Κιτρινόμαυρη φανέλα.

Ο Μασούντ ήρθε στην ΑΕΚ τον Δεκέμβριο του 2017 σε ηλικία 33,5 ετών και αγωνίστηκε με το νούμερο 24 στη φανέλα. Η μεταγραφή του δεν συνοδεύτηκε από ιδιαίτερα υψηλές προσδοκίες αλλά εκλήφθηκε περισσότερο ως μία οικονομική λύση, για να καλύψει προσωρινά το κενό που είχε αφήσει στο ρόστερ ο σοβαρός τραυματισμός και η αναμενόμενη μακρά απουσία του Πέτρου Μάνταλου. Ο παίκτης φαινόταν να πληροί τα χαρακτηριστικά που είχε ζητήσει ο τότε προπονητής Μανόλο Χιμένεθ, αλλά υπήρχαν και προβληματισμοί σχετικά με την δυνατότητα του να ανταποκριθεί σε επίπεδο πρωταθλητισμού καθώς η ΑΕΚ ήταν τότε πρώτη στο Πρωτάθλημα και εντός του στόχου του Κυπέλλου. Παράλληλα διατυπώνονταν και κάποιες επιφυλάξεις για τον εκρηκτικό του χαρακτήρα και μάλιστα σε μία περίοδο που το ρόστερ της «Ένωσης» έμοιαζε με «πυριτιδαποθήκη» καθώς συνυπήρχαν σε αυτό και άλλοι οξύθυμοι παίκτες, όπως οι Βράνιες και Λιβάγια.

Ξεκίνησε «δυνατά» τις εμφανίσεις του με την ΑΕΚ, αφήνοντας υποσχέσεις με τις δύο ασίστ με μακρινή μπαλιά (και οι δύο στον Έλντερ Λόπες) στα δύο του πρώτα ματς, κατά του Παναιτωλικού σε Πρωτάθλημα και σε Κύπελλο. Δυστυχώς όμως, στην πορεία φάνηκε ότι δεν μπορούσε να προσφέρει όσα περίμενε η ομάδα από αυτόν, και η μετέπειτα συνεισφορά του περιορίστηκε στο ένα και μοναδικό του γκολ, στην ήττα από την ΑΕΛ με 2-1 για το Κύπελλο, σε ένα ματς μάλιστα που παρά το γκολ δεν κατάφερε να πιάσει υψηλή απόδοση.

Με την Κιτρινόμαυρη φανέλα κατέγραψε 18 συμμετοχές (12 στο Πρωτάθλημα, 5 στο Kύπελλο και 1 στον Ευρωπαϊκό αγώνα εναντίον της Ντιναμό Κιέβου στην Φάση των «32» του Europa League). Η συγκομιδή τερμάτων του στην ΑΕΚ ήταν σχεδόν ανύπαρκτη αφού πέτυχε 1 μόνο γκολ στους 18 αγώνες που αγωνίστηκε, ενώ στο πέρασμα του από την ομάδα κατέγραψε και 2 ασίστ.

Το μοναδικό Ευρωπαϊκό ματς στο οποίο συμμετείχε έμελλε να «στοιχειώσει» την παρουσία του στην «Ένωση» και να μείνει γι αυτό στην μνήμη των περισσοτέρων φιλάθλων της ομάδας για τους εντελώς «λάθος» λόγους. Με το πρώτο ματς στο ΟΑΚΑ να έχει λήξει ισόπαλο 1-1 έχοντας δώσει προβάδισμα πρόκρισης στους Ουκρανούς, η ΑΕΚ πήγε στις 22 Φεβρουαρίου 2018 στο παγωμένο Κίεβο αναζητώντας το θαύμα σαν αουτσάϊντερ της αναμέτρησης. Οι ακραίες καιρικές συνθήκες δεν έδειξαν να επηρεάζουν την ομάδα του Χιμένεθ που στάθηκε σαν ίση προς ίσο απέναντι στην Ντιναμό. Το μόνο που της έλειψε ήταν το ένα γκολ που θα έδινε την πρόκριση και θα συνέχιζε την εκπληκτική Ευρωπαϊκή πορεία εκείνης της χρονιάς. Η «Ένωση» χάνει ευκαιρίες «με το τσουβάλι» πέφτοντας πάνω σε μια εκπληκτική βραδιά του γκολκίπερ Μπόικο. Στο 51’, στην μοναδική φάση που ο Μπόικο είναι εξουδετερωμένος και η εστία του κενή, ο Μασούντ αποτυγχάνει εξ επαφής να σπρώξει απλά την μπάλα στα δίχτυα χωρίς να παρενοχλείται από κάποιον αντίπαλο. Το ματς έμεινε τελικά στο 0-0 και η ΑΕΚ έχασε ιστορική ευκαιρία να προκριθεί στους «16»  του Europa League αποχαιρετώντας την διοργάνωση αήττητη μετά από 10 ματς. Η απόδοση του Ιρανού είχε ήδη αρχίσει να προβληματίζει έντονα από προηγούμενα παιχνίδια και μετά την απώλεια της κραυγαλέας ευκαιρίας στο Κίεβο, θεωρήθηκε από μεγάλο μέρος των οπαδών της ομάδας ως κύριος υπαίτιος για τον οδυνηρό αποκλεισμό. Ο παίκτης δεν κατάφερε να επανακτήσει την εμπιστοσύνη του κόσμου της «Ένωσης» μέχρι και την αποχώρηση του, τελικά, στο τέλος της σεζόν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μανόλο Χιμένεθ στήριξε τον παίχτη ακόμα και μετά τις πρώτες απογοητευτικές εμφανίσεις με αποκορύφωμα τον αποκλεισμό στο Κίεβο και συνέχισε να του εμπιστεύεται φανέλα βασικού. Αυτό άλλαξε μόνο στα τελευταία παιχνίδια της ομάδας για τη σεζόν 2017-2018 καθώς ο Μασούντ παρουσίασε και πρόβλημα τραυματισμού, ενώ εκείνο το διάστημα επέστρεφε στην αγωνιστική δράση και ο Πέτρος Μάνταλος, την απουσία του οποίου είχε κληθεί να καλύψει ο Ιρανός.

Μετά την ΑΕΚ ο Μασούντ αγωνίστηκε σε ομάδες του Ιράν όπως οι Τρακτόρ, Νασάγι και Χαβαντάρ μέχρι το καλοκαίρι του 2023 οπότε και έκλεισε την καριέρα του ως ποδοσφαιριστής για να ασχοληθεί με την προπονητική.

Στο πέρασμα του από την ΑΕΚ έδειξε ορισμένα καλά στοιχεία αλλά έμεινε πολύ μακριά από την απόδοση που περίμενε η ομάδα από αυτόν, και οι περισσότεροι τον θυμούνται κυρίως για τις κακές του στιγμές. Σε κάθε περίπτωση, το όνομα του παίχτη έχει γραφτεί στο ρόστερ της ομάδας η οποία κατέκτησε το Ιστορικό Πρωτάθλημα του 2018.