Γιάννης Μουσούρης
Γιάννης Μουσούρης – (1977/1982)
Ο Γιάννης Μουσούρης γεννήθηκε στις 26 Ιανουαρίου 1951 στον Πειραιά.
Γέννημα – θρέμμα Πειραιώτης, δεν άργησε να περάσει την πόρτα της παραδοσιακής ομάδας της πόλης, του Εθνικού Πειραιά. Στις ακαδημίες της ομάδας ξεκίνησε η ενασχόληση του με το ποδόσφαιρο σε συστηματικό επίπεδο και εκεί ευτύχησε να μυηθεί στα μυστικά του ποδοσφαίρου από δύο Βρεττανούς προπονητές, τον Μπάκινγχαμ και τον Μόρτιμερ, οι οποίοι αν και τεχνικοί της ανδρικής ομάδας, δύο φορές την εβδομάδα δούλευαν με τα τμήματα υποδομών. Έτσι από νωρίς έμαθε να δουλεύει σκληρά στις προπονήσεις κι αυτό βοήθησε στην προώθηση του στην πρώτη ομάδα το καλοκαίρι του 1971.
Αγωνιζόμενος σαν σέντερ φορ ο νεαρός Γιάννης Μουσούρης βρέθηκε ανταγωνιστής των “ιερών τεράτων” του Εθνικού Μιχάλη Κρητικόπουλου και Τάκη Χατζηιωάννογλου για μια θέση στην επιθετική γραμμή της ομάδας. Δεν άργησε να τα καταφέρει και στην καριέρα του στον Εθνικό για 4 σαιζόν έως και την περίοδο 1974-75 συμπλήρωσε στο Πρωτάθλημα 84 συμμετοχές σημειώνοντας σε αυτές 17 γκολ.
Την εποχή εκείνη ο Θεσσαλικός όμιλος εταιριών ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ που έχει αναλάβει τις τύχες της Α.Ε. Λάρισας από τις αρχές της δεκαετίας του ’70, αποφασίζει να ενδυναμώσει το έμψυχο υλικό της ομάδας για να την ανεβάσει και να την μονιμοποιήσει στα “σαλόνια” της Α’ Εθνικής κατηγορίας. Μέσα στις μεταγραφικές κινήσεις είναι και η απόκτηση του Γιάννη Μουσούρη από τον Εθνικό το καλοκαίρι του 1975.
Ο Μουσούρης συνεχίζει να είναι εντυπωσιακά παραγωγικός στους αγώνες της ΑΕΛ στο Πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής και κινεί το ενδιαφέρον του Φράντισεκ Φάντρονκ, ο οποίος κλείνει φιλικό μεταξύ ΑΕΛ και ΑΕΚ στις 26/5/1977 αποκλειστικά για να δει από κοντά τον Μουσούρη. Το ματς έγινε βραδυνό καθώς εκείνη την ημέρα εγκαινιάστηκαν οι προβολείς στο Αλκαζάρ.
Ο “παππούς” αποκρυσταλλώνει την θετική άποψη του για τον Μουσούρη και ο Πειραιώτης επιθετικός μεταγράφεται στην ΑΕΚ το καλοκαίρι του 1977 μετά από μαραθώνια μάχη που έδωσε ο Λουκάς Μπάρλος με παράγοντες της ΑΕΛ που ήθελαν τον Μουσούρη να καταλήγει στον ΠΑΟΚ. Το ξεκίνημα του Γιάννη Μουσούρη με την κιτρινόμαυρη φανέλλα είναι επιεικώς εντυπωσιακό. Στις πρώτες 6 αγωνιστικές σημειώνει 5 γκολ και όλοι μιλούν για τον νέο κανονιέρη της Ένωσης. Παρά το εντυπωσιακό του ξεκίνημα όμως, ο Ζλάτκο Τσαϊκόφσκι που στο μεταξύ είχε αντικατστήσει τον Φάντρονκ στην τεχνική ηγεσία έβλεπε στον Μουσούρη άλλα χαρίσματα και αρετές και ξεκίνησε την επιχείρηση μετάθεσης του στο δεξιό άκρο της αμυντικής γραμμής.
Ο Μουσούρης αν και προτιμούσε την θέση στην επίθεση, όντας απόλυτα ευχαριστημένος από τις συνθήκες στην ΑΕΚ και βλέποντας ότι με την επιστροφή του τότε τραυματία Ντούσαν Μπάγεβιτς, το δίδυμο Μαύρου – Μπάγεβιτς έμοιαζε ακλόνητο στην κιτρινόμαυρη επίθεση, δέχθηκε την αλλαγή θέσης χωρίς καμία αντίδραση. Η επιλογή του Τσικ δικαιώθηκε απόλυτα καθώς ο Μουσούρης διαθέτοντας μεγάλη ταχύτητα και διασκελισμό και έχοντας τις επιθετικές καταβολές του παρελθόντος εξελίχθηκε σε αναντικατάστατο μοντέρνο δεξιό μπακ-χαφ, πρωτοπόρο για την εποχή που όποτε έβρισκε την ευκαιρία δεν παρέλειπε και να σκοράρει.
Στην καριέρα του στην ΑΕΚ μέχρι το καλοκαίρι του 1982, συμπλήρωσε 121 συμμετοχές στο Πρωτάθλημα Ελλάδας σημειώνοντας σε αυτές 16 γκολ, 17 συμμετοχές στο Κύπελλο Ελλάδας και 9 συμμετοχές σε αγώνες Ευρωπαϊκων Κυπέλλων (5 στο Κύπελλο Πρωταθλητριών και 4 στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ) όπου σκόραρε 1 γκολ στις 28/9/1977 σημειώνοντας το 3-0 στο 44′ της εντός έδρας νίκης της ΑΕΚ επί της Ρουμανικής Τίργκου Μούρες για τον Α’ γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ 1977-78.
Φεύγοντας το 1982 από την ΑΕΚ αγωνίστηκε για τρείς διαδοχικές περιόδους σε Βέρροια, Ρόδο και Κόρινθο μέχρι να εγκαταλείψει την ενεργό δράση το 1985. Παρ’ ότι απέκτησε δίπλωμα προπονητή, δεν ασχολήθηκε ποτέ με την προπονητική αρνούμενος να συμβιβαστεί με τα κακώς κείμενα του χώρου.
Από το 2002 ασχολείται επαγγελματικά με το ανθοπωλείο που διατηρεί στην πλατεία Περιβολάκι της Νίκαιας.